Генерална скупштина УН, илустрација / - фото: Википедија
25/09/2021 u 07:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абасов ултиматум у УН: Израелу дао рок да за годину дана оконча окупациjу

У дугом обраћању засједању Генералне скупштине УН 85-тогодишнjи палестински лидер jе оптужио Израел за „апартхеjд“ и „етничко чишћење“

Палестински предсједник Махмуд Абас jе у неуобичаjеном оштром говору дао рок Израелу да за годину дана оконча окупациjу териториjа на коjима Палестинци желе да оснуjу будућу државу.

Он jе запријетио да ће повући признање Израела ако та земља то не учини, пише Н1.

У дугом обраћању засједању Генералне скупштине УН 85-тогодишњи палестински лидер jе оптужио Израел за „апартхеjд“ и „етничко чишћење“.

Абас jе до сада ријетко користио те термине и дуго jе био посвећен рјешењу сукоба с Израелом по моделу двије државе.

– Ако израелске окупационе власти наставе да успостављаjу реалност jедне државе апартхеjда као што се данас дешава наш палестински народ и читав свијет неће толерисати такву ситуациjу. Околности на терену ће неминовно наметнути jеднака и пуна политичка права за све на земљи историjске Палестине у оквиру jедне државе – рекао jе Абас.

Рјешење по моделу jедне државе, иако jе популарно међу поjединим израелским и палестинским активистима, би значило да Израел више не би био већином jевреjска држава.

Ни jедна велика израелска, ни палестинска партиjа не подржава такав исход.

Абас jе рекао да би преговорао о коначним границама у наредноj години али ако Израел не оконча окупациjу Западне обале, источног Jерусалима, териториjа освоjених у рату 1967. године онда би размотрио повлачење признања те државе.

„Ако се то не постигне зашто одржавати признање Израела засновано на границама из 1967“, рекао jе Абас, запријетивши да ће се супротставити Израелу у Међународном суду правде.

У Израелу ниjе одмах било реакциjе на таj говор коjи се поклопио са почетком jевреjског дана одмора шабатом.

Палестинско признање Израела било jе основа привременог мировног споразума из 1993. године коjим jе покренут блискоисточни мировни процес.

Преговори у миру су у застоjу више од jедне децениjе, а актуелни премиjер Израела Нафтали Бенет противи се стварању палестинске државе уз Израел иако се у међународноj заjедници сматра да jе то jедини начин за рјешење сукоба.

Абасова оштра реторика одраз jе палестинског незадовољства због застоjа у мировом процесу, али би такође могла да значи да он настоjи оjача своjу позициjу таквим националистчким ставовима jер му jе популарност опала због дуге владавине и растућег ауторитаризма његове Палестинске управе.

Абас се, међутим, у међународноj заjедници и даље сматра представником палестинског циља и кључним партнером у мировном процесу и његове снаге сарађуjу с Израелом у области безбједности против ривалског Хамаса и других екстремистичких организациjа коjи виде као заjедничку пријетњу.

Палестински предсједник jе и раниjе изрицао тако увиjене пријетње и не чини се ни да ће сада донијети неку драстичну политичку одлуку коjа би значила краj за Палестинску управу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:08