Хашим Тачи / EPA-EFE - VALDRIN XHEMAJ
19/05/2021 u 14:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокати одбране траже привремено пуштање на слободу Хашиму Тачију

Специjализовано тужилаштво Косова са сjедиштем у Хагу бивше припаднике ОВК-а терети за ратне злочине против стотине цивила и особа коjе нису активно учествовале у сукобимa

Адвокати одбране бивших лидера Ослободилачке воjске Косова поново су затражили привремено пуштање на слободу Хашима Тачиjа, Кадри Весељиjа, Реџепа Сељимиjа и Jакупа Краснићиjа, коjе Специjализовано тужилаштво терети за ратне злочине и злочине против човјечности.

На петоj статусноj конференциjи, коjа jе 19. маjа одржана испред Специjализованих већа (Специjални суд) у Хагу, Пjер Ричард Проспер коjи брани Хашима Тачиjа, рекао jе да jе његов клиjент лишен слободе а да се jош увек не зна тачно за шта jе оптужен, те да му jе онемогућена “претпоставка да jе невин” док се не докаже супротно.

Претходно jе тужилаштво навело да су истражне радње jош увек у току и да ће оне бити настављене до даљнег а да ће додатни доказни материал бити обелодањен у септембру, пише радио Слободна Европа.

Са друге стране, Адвокат Бен (Еммерсон), коjи брани Весељиjа, jе напоменуо да jе тужилаштво раниjе саопштило да ће бити спремно за почетак суђења до септембра. Он jе поновио да Специjализована вијећа и Специjализовано тужилаштво немаjу надлежност да суде за кривична дјела за коjа су оптужени бивши припадници ОВК.

Специjализовано тужилаштво jе саопштило ће наставити са објелодањивањем доказног материjала на шта су се адвокати одбране поново жалили, односно тврде да им тужилаштво не даjе потпуне информациjе.

И на претходноj статусноj конференциjи одбрана припадника ОВК-а се жалила да нема приступ доказном материjалу и од тужилаштва затражила да успостави систем обелодањивања доказног материjала jер у супротном „он не може да помогне одбрани“.

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Jакуп Краснићи се од новембра 2020. године налазе у притворскоj jединици у Хагу. Сви су одбацили оптужбе коjе им се стављаjу на терет и изjаснили се да нису криви.

Одбрана припадника ОВК-а у Хагу тражи приступ доказном материjалу

Специjализовано тужилаштво Косова са сjедиштем у Хагу бивше припаднике ОВК-а терети за ратне злочине против стотине цивила и особа коjе нису активно учествовале у сукобима.

У оптужници се наводи да су индивидуално кривично одговорни за кривична дјела из оптужнице коjа су извршена у контексту оружаног сукоба немеђународног карактера на Косову и коjа су чинила дио раширеног и систематског напада на лица за коjа се сматрало да су противници ОВК.

Специjализована вијећа истражуjу наводне злочине коjе су припадници Ослободилачке воjске Косова починили над етничким мањинама и политичким ривалима од jануара 1998. до децембра 2000. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
HAŠIM TAČIOVK
26. april 2024 09:57