Себастијан Курц / - Дојче веле
22/09/2021 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Афера "Ибица": Курц саслушан због давања лажног исказа

Сада је на тужилаштву да покуша да докаже да је канцелар дао свјесно лажни исказ пред Истражним одбором, за шта је предвиђена казна од до три године затвора

Аустријски канцелар Себастијан Курц саслушан је у вези лажног исказа којег је дао пред Истражним одбором аустријског парламента у вези афере "Ибица".

Како преносе медији, Курц је саслушан још 3.септембра, а саслушање је трајало више сати, а поред судије присуствовали тужилац за привредни криминал и адвокат канцелара.

Кабинет је саопштио да је саслушање одржано уз писану изјаву канцелара.

 - Радује ме што сам након више мјесеци лажног оптуживања почетком септембра имао прилику да пред судијом изнесем свој став везано за лажне оптужбе које су покренуте на основу пријаве од стране странке Неос - поручио је Курц.

Он је нагласио да је добио прилику да опсежно говори о значају двоструког негирања, и како је „На“ постало „никада“, односно разлике у формулацији, те тиме неправедне оптужбе негира.

Адвокат канцелара изборио се, недавно, да саслушање не буде спроведено од стране тужилаштва, већ судије.

Наиме, однос тужилаштва и владајуће Народне партије (ОВП) је већ дуже обиљежен тензијама.

Саслушање је спровео судија Стефан Фаулмајер, који је, како преносе медији, релативно нов на дужности и који је тек на прољеће положио заклетву на покрајинском суду у Бечу.

Курц је раније тврдио да није имао намјеру да даје било какве лажне изјаве.

Сада је на тужилаштву да покуша да докаже да је канцелар дао свјесно лажни исказ пред Истражним одбором, за шта је предвиђена казна од до три године затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:13