Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
20/03/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Afera s „plaćanjem žena“: Tramp poziva na protest, republikanci ga brane

Tramp je u subotu izjavio da će uskoro biti uhapšen dok njujorška velika porota istražuje tajne isplate novca ženama koje su navodno imale seksualne odnose s bivšim predsjednikom

Poziv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa pristalicama da protestuju kako bi spriječili njegovo hapšenje podsjeća na retoriku koju je koristio pred nerede na Kapitolu 6. januara 2021. kako bi poništio rezultate izbora na kojima je izgubio, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Tramp je u subotu izjavio da će uskoro biti uhapšen dok njujorška velika porota istražuje tajne isplate novca ženama koje su navodno imale seksualne odnose s bivšim predsjednikom, ukazuje Asošiejtid pres (AP).

Iako su njegovi advokat i portparol rekli da nisu komunicirali s tužiocima, Tramp je na svojoj platformi društvenih medija Truth Social objavio da očekuje da će biti priveden u utorak, prenosi RSE.

Njegova poruka izgleda ima za cilj da preduhitri zvaničnu najavu tužilaca, ali i da izazove gnijev među njegovim pristalicama prije očekivane optužnice, ocjenjuje AP, dodajući da je u roku od nekoliko sati njegov izborni štab poslao pozive za prikupljanje sredstava, dok su u njegovu odbranu stali uticajni republikanci u Kongresu, pa čak i neki rivalski kandidati za republikansku predsedničku nominaciju.

U potonjem postu, koji kako ističe AP, ide dalje od jednostavnog poziva na protest, Tramp je svoj gnijev u postu ispisanom velikim slovima usmjerio na administraciju Džoa Bajdena, povećavajući šanse za građanske nemire.

Smatra se da okružni tužilac Menhetna Alvin Brag razmatra optužbe u istrazi o tajno isplaćenom novcu i nedavno je Trampu ponudio priliku da svjedoči pred velikom porotom.

Zasad nije bilo javnog saopštenja o vremenskom okviru rada velike porote, a očekuje se da će svjedočiti najmanje još jedan svedok, što ukazuje na to da se još nije glasalo o optužnici, rekao je izvor upoznat s istragom.

Trampovi pomoćnici i pravni tim već se pripremaju za mogućnost podizanja optužnice. Ako bi se to dogodilo, bivši predsjednik bi bio uhapšen samo u slučaju da odbije da se preda. Trampovi advokati su ranije rekli da će slediti normalnu proceduru, što znači da će vjerovatno pristati da se preda u policijskoj stanici u Njujorku ili direktno Bregovoj kancelariji.

Velika porota je saslušala svjedoke, uključujući bivšeg Trampovog advokata Majkla Koena koji kaže da je organizovao isplate dvjema ženama 2016. kako bi ćutale o navodnim seksualnim susretima s Trampom deceniju ranije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:47