Африка, илустрација / - фото: Пиксабеј
02/11/2021 u 20:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Африка тражи 12,5 милиjарди долара од свијета за борбу против климатских промјена

Афрички континент од 1,3 милиjарди људи наjмање доприноси климатским промјенама, али ће наjвише сносити последице тих промјена према процјени стручњака

Шеф Афричке униjе рекао jе да међународна заjедница мора да подржи напоре афричког континента да се прилагоди климатским промјенама и да учествуjе у програму коjи захтијева 25 млиjарди долара у периоду од пет година.

У обраћању на УН конференциjи о клими у Глазгову (ЦОП26) предсједник Афричке униjе Феликс Чисекеди из Демократске Републике Конго рекао jе да jе афричком континенту потребно да свијет сакупи 12,5 милиjарди долара, док би остатак обезбједила Афричка развоjна банка.

Он jе указао да глобални напори за сузбиjање климатских промјена не могу имати успјеха ако не успиjу у Африци. Чисекеди jе изразио наду да ће та средства бити сакупљена прије следеће конференциjе о клими.

- То jе почетна тачка а не плафон, и то ће допринијети изградњи повјерења -  рекао jе шеф Афричке униjе.

Афрички континент од 1,3 милиjарди људи наjмање доприноси климатским промјенама, али ће наjвише сносити последице тих промјена према процјени стручњака. Афричке вође и активисти за климу дуго траже пренос технологиjе и знатне донациjе да се помогне континенту да изгради отпорност на промјене климе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 18:28