/ FOTO: Agencije/arhiva
02/06/2024 u 12:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ahmadinežad se ponovo kandiduje za predsjednika Irana

Nekadašnji iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad podnio je kandidaturu za predstojeće vanredne predsjedničke izbore u toj zemlji nakon pogibije šefa države Ebrahima Raisija.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u helikopterskoj nesreći 19. maja, a vanredni predsjednički izbori biće održani 28. juna.

Iranska vojska: Raisijev helikopter nije napadnut, zapalio se nakon pada

Savjet čuvara islamske revolucije do 11. juna će provjeriti sve kandidate i objaviti spisak onih čije su kandidature prihvaćene.

Kandidatura Mahmuda Ahmadinežada odbijena je pred izbore 2021. godine, prenosi AP.

Ahmadinežad je bio predsjednik Irana od 2005. do 2013. godine.

On je ranije otvoreno kritikovao iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Ali Hamneija, a postao je oličenje zapadnih viđenja Irana, dovodeći u pitanje Holokaust, insistirajući na tome da u Iranu ne postoje gej osobe i prijeteći da bi Iran mogao da napravi nuklearno naoružanje ako tako odluči, navodi AP.

Agencija dodaje da je Ahmadinežad i dalje popularan među siromašnijim stanovništvom Irana zbog svojih populističkih politika za vrijeme vlasti i zbog kritika na račun sadašnje vlade, mada je njegova administracija bila suočena sa sličnim optužbama, zbog kojih su dva njegova zamjenika uhapšena.

Kanidaturu je juče podnijela i Zohre Elahijan i ona je prva žena u istoriji Irana koja je podnijela kandidaturu za mjesto predsjednika države.

U petak je kandidaturu najavio i bivši predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, čija kandidatura je takođe odbijena 2021. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jul 2024 02:56