/ - PHOTO BY PIXO MIXO ON UNSPLASH
22/01/2022 u 14:50 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ако Русија нападне Украјину, Европи пријети енергетски слом?

Америка је, као што је познато, запријетила Русији тешким санкцијама уколико изврши инвазију на Украјину, а Русија већ неко вријеме из геополитичких разлога помало заврће плинске вентиле

Америка је, као што је познато, запријетила Русији тешким санкцијама уколико изврши инвазију на Украјину, а Русија већ неко вријеме из геополитичких разлога помало заврће плинске вентиле за еуропске сусједе

Американци разговарају с извозницима укапљеног природног плина (ЛНГ), а прије свега с Катаром као највећим међу њима, о мјерама за случај руске инвазије на Украјину јер би то Европи, која је зависна о руском плину, могло донијети проблеме у опскрби тим енергентом. Како се сазнаје, овог би се мјесеца амерички предсједник требао у Вашингтону лично састати с катарским емиром, преноси загребачки Јutarnji list.

Разговори с Катаром

Осигуравање додатних испорука ЛНГ бродовима, како данас пише Financial Times, постало је ургентније након не баш успјешних овотједних разговора Вашингтона и Москве. Будући да се Европа ионако суочава с енергетском кризом и изнимно високим цијенама плина у комбинацији с ниским залихама у складиштима, амерички дужносници упозоравају како за спрјечавање потенцијалне несташице у случају ескалације сукоба ипак не постоји баш чаробни штапић.

 - Разговарамо о томе што се на тржишту може премјестити, што може помоћи - објашњава један од функционера. Катар је, римјр , кад је Јапан погодио тсунами 2011. године, преусмјерио своју опскрбу ЛНГ бродовима према тој земљи, али проматрачи упозоравају да је тај преседан био могућ због кризе.

Европске државе и УК, пише ФТ, с Катаром већ воде прелиминарне разговоре о дугорочним рјешењима за снабдијевање укапљеним плином, а тренутно је већина његовог извоза усмјерена у Азију јер су тамошњи клијенти потписали дугорочне уговоре. Управо та чињеница могла би отежати хитно преусмјеравање катарског плина према Европи. Такође, такмичење за набавку плином на тржишту, односно покушаји за преузимањем испорука ЛНГ-а намијењених Азији, могли би бити скупи и додатно оптеретити порезне обвезнике у еуропским земљама.

Пријетња тешким санкцијама

Америка је, као што је познато, запријетила Русији тешким санкцијама уколико изврши инвазију на Украјину, а Русија већ неко вријеме из геополитичких разлога помало заврће плинске вентиле за еуропске сусједе, што је и изазвало актуалну енергетску кризу. Догоди ли се  да се испорука руског плина значајно смањи, Еуропи би могли запријетити прекиди индустријске производње, па и несташице струје и гријања. Иако већина проматрача, пише ФТ, не очекује да би Русија потпуно престала с испорукама плина, постоји бојазан да би их могла додатно смањити, односно да би плиноводи и остала плинска инфраструктура у Украјини могли бити оштећени у сукобу.

Иначе, због несугласица с Европском комисијом задњих година око дугорочних плинских уговора, Катар је зауставио своје инвестиције и испоруке ЛНГ-а Еуропи, али су преговори о том питању обновљени, пише британски дневник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:53