Photo by STNGR Industries on Unsplash, илустрација
17/09/2021 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ал Каида би могла да се реорганизује за двије године

Да ли Ал Каида може да се обнови и планира нападе на САД је кључни тест одлуке предсједника Джоа Бајдена да повуче америчке снаге из Авганистана, оцјењује Тајмс

Амерички обавештајни званичници процењују да би терористичка организација Ал Каида за једну до двије године могла да поново представља пријетњу по САД, пошто су њени припадници почели да се враћају у Авганистан послије повратка талибана на власт у тој земљи, преноси данас Радио слободна Европа (РСЕ) оцјену свјетских медија.

Усред хаоса у Авганистану Ал Каида је у процесу прегруписавања и могла би да искористи ту земљу као базу за нападе на САД у року од двије године, пише Тајмс (Тхе Тимес) позивајући се на извјештаје америчких обавјештајаца.

Та терористичка организација је, према наводима Централне обавјештајне агенције (ЦИА) превише деградирана да би представљала непосредну пријетњу послије година напада беспилотним летјелицама, али, истиче британски лист, то почиње да се мијења, мјесец дана пошто су талибани преузели власт у Кабулу.

Да ли Ал Каида може да се обнови и планира нападе на САД је кључни тест одлуке предсједника Джоа Бајдена да повуче америчке снаге из Авганистана, оцјењује Тајмс.

Америчке обавјештајне агенције, према ријечима високог званичника Централне обавјештајне агенције, виде прве назнаке да су екстремисти Ал Каиде почели да се враћају у Авганистан, пошто су се повукли из те земље усљед антитерористичких операција САД, указује Волстрит џурнал (Тхе Wалл Стреет Јоурнал).

"Већ почињемо да видимо неке индикације потенцијалног премјештања Ал Каиде у Авганистан", рекао је на скупу у Вашингтону у уторак, 14. септембра, замјеник директора ЦИА Дејвид Коен, додајући да та агенција наставља да "помно прати" ситуацију.

Према садашњој америчкој обавјештајној процјени, за коју званичници кажу да би поново могла бити ревидирана, биће потребно између једне и двије године да би Ал Каида поново могла да буде пријетња по САД.

На саслушању у Конгресу, такође у уторак, државни секретар Ентони Блинкен (Антонy) рекао је Сенатском одбору за спољне послове да је "Ал Каида, у смислу својих капацитета да изводи нападе на територији (САД) из Авганистана, увелико деградирана, до тачке у којој се тренутно процјењује да нема тај капацитет".

Директор америчке Одбрамбене обавјештајне агенције Скот Бариер (Сцотт Барриер) рекао је да је конзервативна процјена да ће за "годину до двије" Ал Каида изградити капацитете да буде пријетња на територији САД, преноси Блумберг.

Високи амерички обавјештајни званичници, како указује Блумберг, инсистирали су послије талибанског заузимања Авганистана да ће САД моћи да издалека разумију шта се догађа унутар те земље и да дјелују против терориста, што би вјероватно укључивало нападе беспилотним летјелицама.

С друге стране, директорка америчке Националне обавјештајне службе Ејврил Хајнс (Аврил Хаинес) рекла је 13. септембра, да највећа пријетња по САД од међународних терориста долази из држава као што су Јемен, Сомалија, Сирија и Ирак, док је Авганистан ниже на листи приоритета послије дводеценијског присуства америчких трупа у тој земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 15:03