/ - фото: ТВИТЕР
17/09/2021 u 08:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ал Каида би за годину до двиjе поново могла да буде приjетња по САД

Та терористичка организациjа jе, према наводима Централне обавjештаjне агенциjе (ЦИА) превише деградирана да би представљала непосредну приjетњу послиjе година напада беспилотним летjелицама

Амерички обавjештаjни званичници процjењуjу да би терористичка организациjа Ал Каида за jедну до двиjе године могла да поново представља приjетњу по САД, пошто су њени припадници почели да се враћаjу у Авганистан послиjе повратка талибана на власт у тоj земљи, пишу свjетски медиjи, јавља Радио Слободна Европа.

Тест одлуке о повлачењу

Усред хаоса у Авганистану Ал Каида jе у процесу прегруписавања и могла би да искористи ту земљу као базу за нападе на САД у року од двиjе године, пише Таjмс (Тхе Тимес) позиваjући се на извjештаjе америчких обавjештаjаца.

Та терористичка организациjа jе, према наводима Централне обавjештаjне агенциjе (ЦИА) превише деградирана да би представљала непосредну приjетњу послиjе година напада беспилотним летjелицама, али, истиче британски лист, то почиње да се миjења, мjесец дана пошто су талибани преузели власт у Кабулу.

Да ли Ал Каида може да се обнови и планира нападе на САД jе кључни тест одлуке предсjедника Џоа Баjдена (Jое Биден) да повуче америчке снаге из Авганистана, оцењуjе Таjмс.

У радном документу лондонског тинк тенка Институт за инострани развоj (Оверсеас Девелопмент Институте) наводи се да су талибани годинама изграђивали личне везе с припадницима Ал Каиде.

“Талибански наратив ‘можемо да их контролишемо’ може се читати као опасно самопоуздан или лажан и обмањуjући”, наводи се у том извjештаjу са закључком да би изолациjа талибана ишла на руку Ал Каиди.

Упозорење на потенциjалну приjетњу од Ал Каиде jе дошло послиjе извjештаjа о сукобу лидера у новоj талибанскоj влади између jедног од вођа талибана и замjеника премиjера Муле Абдула Ганиjа Барадара и министра за избjеглице Халила ур-Рахмана Хаканиjа, коjи jе такође истакнути члан мреже Хакани.

Вођа Хакани мреже Сираџудин Хакани jе као министар унутрашњих послова одговоран за испуњене обећања талибана да неће дозволити прегруписање Ал Каиде, указуjе Таjмс, додаjући да мрежа Хакани има везе с Ал Каидом jош од осамдесетих година.

Прве назнаке повратка Ал Каиде у Авганистан

Америчке обавjештаjне агенциjе, према риjечима високог званичника Централне обавjештаjне агенциjе, виде прве назнаке да су екстремисти Ал Каиде почели да се враћаjу у Авганистан, пошто су се повукли из те земље усљед антитерористичких операциjа САД, указуjе Волстрит джурнал (Тхе Wалл Стреет Jоурнал).

“Већ почињемо да видимо неке индикациjе потенциjалног премjештања Ал Каиде у Авганистан”, рекао jе на скупу у Вашингтону у уторак, 14. септембра, замjеник директора ЦИА Деjвид Коен (Давид Цохен), додаjући да та агенциjа наставља да “помно прати” ситуациjу.

Према садашњоj америчкоj обавjештаjноj процjени, за коjу званичници кажу да би поново могла бити ревидирана, биће потребно између jедне и двиjе године да би Ал Каида поново могла да буде приjетња по САД.

На саслушању у Конгресу, такође у уторак, државни секретар Ентони Блинкен (Антонy) рекао jе Сенатском одбору за спољне послове да jе “Ал Каида, у смислу своjих капацитета да изводи нападе на териториjи (САД) из Авганистана, увелико деградирана, до тачке у коjоj се тренутно процjењуjе да нема таj капацитет”.

Конзервативна процjена

Директор америчке Одбрамбене обавjештаjне агенциjе Скот Бариер (Сцотт Берриер) рекао jе да jе конзервативна процjена да ће за “годину до двиjе” Ал Каида изградити капацитете да буде приjетња на териториjи САД, преноси Блумберг (Блоомберг).

“Разматрамо начине да поново добиjемо приступ Авганистану са свим врстама извора и приступа”, рекао jе Бериер на обавjештаjном скупу на коjем jе говорио и Коен, додаjући да су ти напори приоритет, али да се мораjу балансирати “врло оскудни ресурси”.

Високи амерички обавjештаjни званичници, како указуjе Блумберг, инсистирали су послиjе талибанског заузимања Авганистана да ће САД моћи да издалека разумиjу шта се догађа унутар те земље и да дjелуjу против терориста, што би вjероватно укључивало нападе беспилотним летjелицама.

С друге стране, директорка америчке Националне обавjештаjне службе Еjврил Хаjнс (Аврил Хаинес) рекла jе у понедjељак, 13. септембра, да наjвећа приjетња по САД од међународних терориста долази из држава као што су Jемен, Сомалиjа, Сириjа и Ирак, док jе Авганистан ниже на листи приоритета послиjе дводецениjског присуства америчких трупа у тоj земљи.

Одраз реалности

Наjвиши званичници Пентагона рекли су раниjе ове године да би Ал Каида могла да се реорганизуjе за двиjе године, док сада, послиjе пада авганистанске владе, кажу да се таj временски оквир ревидира, указуjе Њуjорк таjмс (Тхе Неw Yорк Тимес).

Нова процjена да би Ал Када могла да се обнови у Авганистану за jедну до двиjе године не представља драстичан помак, али, оцjењуjе лист, одражава реалност да талибани имаjу ограничене могућности да контролишу границе Авганистана.

Талибани су дуго у сукобу с такозваном Исламском државом, али су познати савезници Ал Каиде. Иако су се талибани у мировном споразуму са Сjедињеним Америчким Државама из фебруара 2020. обавезали да неће дозволити да Авганистан користи терористичке групе, њуjорк таjмс указуjе да аналитичари кажу да таква обећања звуче празно.

Замjеник директора ЦИА-е Деjвид Коен jе рекао да ће тежи дио у вези с временским роком бити да се зна када ће Ал Каида или сарадници такозване Исламске државе у Авганистану “имати капацитете да нападну” териториjу САД приjе него што буду откривени.

Мада jе навео да ЦИА помно прати “потенциjално премjештање Ал Каиде у Авганистан” Коен ниjе идентификовао коjи су се чланови те терористичке организациjе вратили у Авганистан од доласка талибана, указуjе њуjорк таjмс, али и истиче да jе бивши шеф безбjедности убиjеног вође Ал Каиде Осаме бин Ладена, Амин ал Хак, виђен на видео снимку како се прошлог мjесеца вратио у авганистанску провинциjу Нангархар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:39