/ - анија албанија
29/09/2022 u 20:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Albanija obezbijedila dva satelita da nadziru teritoriju iz svemira

Albanija je postigla trogodišnji sporazum sa američkom kompanijom o upotrebi satelita kojim će zemlja moći da snima svoju teritoriju

Albanska vlada potpisala je sporazum od 6,2 miliona eura sa kompanijom Satelodžik USA iz američke države Sjeverne Karoline, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera.

Prema sporazumu Albanija će imati prioritetni pristup prema dva satelita koji će biti nazvani Albanija jedan i Albanija dva, a treba da budu lansirani zajedno sa drugim satelitima kompanije preko Spejs eksa (SpaceX).

Kompanija Satelodžik treba da obučava stručnjake u albanskoj vladi koji će analizirati i širiti raznim ministarstvima proizvode dobijene saltelitskim snimanjem.

Zvainičnici su rekli da će snimci omogućiti Albaniji da rešava pitanja oko poljoprivednog upravljanja, nadzora životne okoline kao i da sprovodi policijske aktivnosti kao što su nadzor uzgoja ilegalnih biljaka, ilegalnu izgradnju, saobraćaj, graničnu bezbjednost i požare.

Albansk premijer Edi Rama rekao je da će sateliti dovesti do novog nivoa policijskog rada u borbi protiv korupcije i jačanja vladavine prava.

Vlada takođe planira uskoro da kupi naoružane dronove za borbu protiv terorizma ili potencijalnog neprijatelja, rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:57