Макрон / - принтскрин
03/10/2021 u 13:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Алжир најавио опозив амбасадора из Париза због Макронове изјаве

Макрон је упутио критичке примједбе Алжиру, објављене у француском дневном листу "Монд", у којима је рекао да том бившом француском колонијом влада "политичко-војни систем"

Алжир је данас оптужио Француску за "геноцид" и најавио опозив свог амбасадора из Париза у бијесу због, како је саопштио, "неприхватљивих" коментара који се приписују француском предсједнику Емануелу Макрону.

Нагла ескалација напетости услиједила је након одлуке Француске да смањи број виза издатих људима у Сјеверној Африци, укључујући Алжир, јер тамошње владе одбијају да прихвате мигранте прогнане из Француске, преноси агенција АП.

Опозив алжирског амбасадора из Француске на "консултације" објављен је у суботу увече у саопштењу алжирског предсједништва.

У саопштењу се наводи да је опозив мотивисан недавним коментарима о Алжиру који су приписани француском предсједнику Макрону.

Макрон је упутио критичке примједбе Алжиру, објављене у француском дневном листу "Монд", у којима је рекао да том бившом француском колонијом влада "политичко-војни систем".

Монд је у суботу цитирао Макрона који је рекао да Алжир има "званичну историју" која је "потпуно ревидирана".

Рекао је да се ова историја "не заснива на истинама" већ "на дискурсу мржње према Француској", наводи се у листу Монд.

- Да ли је прије француске колонизације постојала алжирска нација - упитао се Макрон, како је наведено у листу.

Коментари су представљали, "недопустиво мијешање" у унутрашњу политику Алжира и били су "неподношљива увреда" Алжирцима који су погинули борећи се против француског колонијализма, наводи се у саопштењу алжирског предсједништва.

- Злочини колонијалне Француске у Алжиру су небројени и уклапају се у најстроже дефиниције геноцида - додаје се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:57