/ Амбасада Палестине Подгорица
05/04/2022 u 14:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасада Палестине: Израелском војном агресијом највише су погођена наша дјеца

Многа дјеца су лишена дјетињства, укључујући и могућност наставка школовања, наводе из амбасаде Палестине

Амбасада Палестине у Црној Гори саопштила је, поводом 5. априла – Дана палестинског дјетета, да скоро половина палестинског друштва су дјеца. Наводе да се процјењује  да у Палестини живи 2.35 милиона дјеце (млађе од 18 година), што представља 43.9 одсто од укупне популације.

- Отприлике четвртина становништва у Палестини су ученици.  Број ученика за школску годину 2020/2021 у Палестини достигао је око 1,34 милиона ученика. Израелском војном агресијом највише су погођена дјеца у Палестини.  У 2021. убијено је 78. дјеце, од чега на Западној Обали 17., а у Појасу Газе 61. дијете. Када се разврста према старосним групама: 26. дјеце узраста од 0-8 година, 17. дјеце узраста од 9-12 година, 20. дјеце узраста од 13-15 година и 15. дјеце узраста од 16-17 година. Од почетка 2022. израелска војска убила је 5. дјеце- наводе у саопштењу.

Смртни случајеви и повреде су чести.

- Психолошка траума као резултат насиља насталог због препада израелске војске је дубока и може бити дуготрајна. У Гази, здравствена ситуација је окрутна. Многа дјеца су током војних офанзива задобила повреде и инвалидитете који ће их пратити до краја живота. Хиљаде дјеце су изгубиле родитеље или друге чланове породице, али немају приступ психосоцијалном третману који би им омогуц́ио да се носе са овим губитком.До краја фебруара 2022. у израелским окупационим затворима притворено је 160. палестинске дјеце. У притвору су изложени насиљу, пријетњама и премлаћивању током хапшења- навели су из Амабасаде.

Многа дјеца су , како истичу, лишена дјетињства, укључујући и могућност наставка школовања.

- У многим мјестима у Палестини свакодневни одлазак у школу за ђаке представља опасност јер су изложени нападима израелске војске и сетлера, што је флагрантно кршење прописа и спровођења Међународног права и Конвенције о правима дјетета. Само међународна одговорност може зауставити израелске злочине и донијети правду и мир- наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:26