/ фото: АМБАСАДА ПАЛЕСТИНЕ ПОДГОРИЦА
06/05/2022 u 14:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасада Палестине: Палестинци широм свијета обиљежавају 74. годишњицу Накбе

"Палестинска Накба се није завршила 1948. Тренутна ескалација израелске агресије на палестински народ показује да се Накба наставља"

Овог маја Палестинци широм свијета обиљежавају 74. годишњицу Накбе. Накба на арапском значи "катастрофа". Ова ријеч се односи на уништавање палестинског друштва 1948. године када су ционистичке снаге извршиле етничко чишћење Палестинаца из њихових домова и створиле Израел.

 -Број палестинских избјеглица присиљених да напусте своје домове порастао је током година са 900.000, или скоро двије трећине становништва 1948. године, на 7 милиона 2022. године. Сви они чекају да се врате у своје домове и градове и добију одштету, што потврђује резолуција 194 УН-а. Палестинска Накба се није завршила 1948. Тренутна ескалација израелске агресије на палестински народ показује да се Накба наставља. Оно што се данас дешава је додатно крваво поглавље израелске војне окупације наше земље која траје од 1948. године. Суштина проблема у Палестини је израелска војна окупација, колонијализам и расизам. Ужасне сцене које видите из окупираног Јерусалима и Газе израз су израелске окупације и њене надмоћи. Приближавање стварној експлозивној ситуацији у Палестини ћутањем или лажном еквивалентношћу је неприхватљиво. Не постоји једнакост између окупираног и окупатора, нема једнакости између колонизираног и колонизатора. Изједначавање потлаченог и тлачитеља значи да сте на страни тлачитеља- наводе из амбасаде Палестине у Црној Гори.

Како поручују,чињенице, међународно право и стотине резолуција УН-а ће вам рећи ко је агресор. Израелско насиље подстиче вјерске тензије које ће имати велике посљедице по регионални и међународни мир и сигурност.

- Међународна заједница има обавезу да дјелује и оконча израелску окупацију и озбиљна кршења међународног права.Некажњивост Израела мора престати прије него што буде прекасно- истичу они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:24