/ - Амбасада Палестине - Дан Портал
01/04/2022 u 17:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасада Палестине: Савjет за људска права УН-а усвоjио три важне Резолуциjе

Резолуциjа “захтиjева да се Израел, окупаторска сила, повуче са палестинске териториjе окупиране од 1967. године, укључуjући Источни Jерусалим

Савjет за људска права УН-а jе великом већином усвоjио три важне Резолуциjе о ситуациjи у Палестини, саопштено је из Амбасаде Палестине. 

- Прва jе о стању људских права на Окупираноj Палестинскоj Териториjи, укључуjући Источни Jерусалим, и обавези да се осигура одговорност и правда. Резолуциjа “захтиjева да се Израел, окупаторска сила, повуче са палестинске териториjе окупиране од 1967. године, укључуjући Источни Jерусалим…Осуђуjе све акте насиља, укључуjући све акте терора, провокациjе, подстицања на насиље, уништавања, укључуjући незакониту смртоносну  употребу силе од стране израелских окупационих снага против палестинских цивила. Такође позива све државе да промовишу поштовање међународног права, да поштуjу и осигураjу поштовање међународног хуманитарног права на Окупираноj Палестинскоj Териториjи, укључуjући Источни Jерусалим - казали су из амбасаде Палестине.

Друга резолуциjа jе под називом: ‘’ Израелска насеља на Окупираноj Палестинскоj Териториjи, укључуjући Источни Jерусалим, и на окупираном сириjском Голану’’.

Резолуциjа, поред осталог, осуђуjе континуиране активности Израела по питању насељавања,што укључуjе трансфер његових држављања на окупирану териториjу, изградњу и ширење насеља, експроприjациjу и де фацто припаjање земљишта, рушење палестинских домова и jавне инфраструктуре. Резолуциjа захтиjева да Израел, окупаторска сила, одмах прекине све активности насељавања на Окупираноj Палестинскоj Териториjи, укључуjући Источни Jерусалим.

Трећа резолуциjа jе потврдила право Палестинаца на самоопредjељење и да то право палестинског народа на самоопредjељење крши Израел своjом друготраjном воjном окупациjом, постоjањем и сталним ширењем насеља на Окупираноj Палестинскоj Териториjи, укључуjући Источни Jерусалим.

- Резолуциjа напомиње да неуспjех да се окупациjа оконча након 55 година повећава међународну одговорност за очување људских права палестинског народа. Резолуциjа позива Израел, окупаторку силу, да одмах оконча окупациjу Окупиране Палестинске Териториjе, укључуjући Источни Jерусалим. Ове резолуциjе представљаjу солидну правну основу коjу свака држава треба да поштуjе и да предузме конкретне радње како би их спровела у складу са своjим обавезама према повељи УН-а и међународног права- наводе из амбасаде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:57