/ - АМБАСАДА УКРАЈИНЕ/ - ПОРТАЛ ДАН
29/03/2022 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасада Украјине: Русија легализује присилну депортацију Украјинаца

Током мјесеца рата, више од 190.000 Украјинаца је депортовано у Русију из ових крајева, од којих су скоро 90.000 дјеца., казали су из амбасаде Украјине

Државној думи (парламенту) Руске Федерације поднијет је нацрт закона којим се тражи да се сви који говоре руским језиком признају као сународници. У контексту ратних дејстава Кремља у Украјини, овај приједлог закона је покушај да се легитимише стварна депортација Украјинаца из јужних и источних региона на територију Руске Федерације са њиховом накнадном натурализацијом, као и припрема за даљу територијалну и демографска експанзија у правцу Украјине, саопштено је из Амбасаде Украјине у Црној Гори.

Како су казали, током мјесеца рата, више од 190.000 Украјинаца је депортовано у Русију из ових крајева, од којих су скоро 90.000 дјеца.

- Током 2020-2021 Русија је доживјела невиђени пад становништва. Никада, чак ни у кризним годинама 1990-их, није било тако брзе депопулације. Путин је у децембру 2021. године, током годишњег интервјуа са новинарима, рекао да за 10 година неће имати ко да ради у Русији због брзог опадања становништва. Пандемија коронавируса такође је задала веома тежак ударац Русима. Вјерује се да би стварне бројке губитака могле бити дупло веће од званично објављених. Стога, Руска Федерација тражи било какве, чак и криминалне начине да побољша демографску ситуацију - наводе из украјинске амбасаде.

Они су истакли да демографску ситуацију компликује и чињеница да Русија има веома велики проблем са приливом илегалних миграната, углавном из централне Азије и Кине.

- Органи за спровођење закона у Москви, Санкт Петербургу и неким другим великим градовима одржавају ситуацију на прихватљивом нивоу, спрјечавајући друштвене експлозије, али у руском залеђу ситуација је веома тешка: понекад су Руси већ у статусу маргиналне мањине, потпуно потиснуте брзорастућим емигрантским заједницама. У неким регионима долази до постјепеног егзодуса Руса, који су заправо протјерани из својих домова - наводе они.

Шпекулације да „говорници руског језика значе Русе“, према њиховим ријечима, не издржавају критику.

- То је као да Велика Британија каже да су сви који говоре енглески Енглези. Кремљ покушава на законодавном нивоу да оправда стварну крађу људи њиховим принудним пребацивањем у Русију. Ово је легализована трговина робљем, а под изговором споменутог горе наратива, руска војска може да изврши инвазију на било коју земљу на постсовјетском простору - истичу из украјинске амбасаде.

Казали су да је „рускојезични значи руски“ лингвистички нацизам, "што потврђује криминалну унутрашњу и вањску политику Кремља".

- У 21. вијеку грађани било које цивилизоване земље су слободни да говоре језиком који желе, под условом да се државни језик поштује, а не угњетава. Али овај скандалозни приједлог закона значи неизбјежне репресије против несловенског становништва унутар Руске Федерације, од којих је значајан проценат двојезичан и често не користи руски у свакодневном животу. Ово је још један круг аутократије Кремља и покушај изградње потпуно тоталитарне државе - закључили су из Амбасаде Украјине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:24