Џенет Jелен / - принтскрин Јутјуб
29/09/2021 u 06:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Америци пријети економска пропаст, могла би остати без новца за плаћање дугова?

Ако Конгрес не изгласа подизање границе задуживања до одређене суме или датума, званичници секретариjата очекуjу да ће земља на располагању "имати веома ограничне ресурсе, коjи ће бити брзо исцпрљени" након наредне три седмице, рекла jе Jелен

Америчка министарка финансиjа Џенет Jелен упозорила jе у Конгресу да ће влада 18. октобра вјероватно остати без новца за плаћање приспјелих обавеза ако се не подигне граница до коjе може да се задужуjе.

Ако Конгрес не изгласа подизање границе задуживања до одређене суме или датума, званичници секретариjата очекуjу да ће земља на располагању "имати веома ограничне ресурсе, коjи ће бити брзо исцпрљени" након наредне три седмице, рекла jе Jелен, а пренио Глас Америке.

Амерички Сенат у понедјељак ниjе усвоjио законске предлоге коjи би омогућили влади да настави да се задужуjе и спријечили су дјелимично затварање владиних служби на почетку кључне седмице за законодавну агенду администрациjе предсједника Џозефа Баjдена, а о коjоj се расправља у дубоко подијељеном Конгресу.

Тренутни федерални дуг jе 28,4 хиљада милиjарди долара, а САД су готово jедина земља у свијету коjа jе децениjама наметала границу до коjе влада може да се задужуjе или jу jе повремено укидала до одређеног датума.

Конгрес jе увијек подизао границу задуживања или jу jе укидао на одређени период да би осигурао да САД могу да исплате своjе дугове и тиме jе спречавао свјетску финансиjску кризу коjу би изазвала наjвећа економиjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 11:40