Bijela kuća / - SHUTTERSTOCK
11/08/2023 u 22:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američka crna lista proširena sa još četiri ruska oligarha

U saopštenju se navodi da su na listu dodati i ruskih oligarsi, Kan i Aleksej Kuzmičev, koji su većinski akcionari holding kompanije Alfa-Grup, kao i Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika

Američko ministarstvo finansija dodalo je danas osnivače Alfa banke, ruske tajkune Mihaila Fridmana i Petra Avena na listu sankcija.

U saopštenju se navodi da su na listu dodati i ruskih oligarsi, Kan i Aleksej Kuzmičev, koji su većinski akcionari holding kompanije Alfa-Grup, kao i Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Četiri milijardera su pod evropskim, australijskim, kanadskim, švajcarskim i novozelandskim sankcijama koje su uvedene zbog bliskosti sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i zbog finansiranja tekuće agresije Kremlja na Ukrajinu.

"Bogate ruske elite trebale bi da odbace ideju da mogu da posluju kao i obično dok Kremlj vodi rat protiv ukrajinskog naroda", rekao je podsekretar finansija Vali Adejemo.

On je kazao da će njihova međunarodna koalicija nastaviti da poziva na odgovornost one koji omogućavaju neopravdanu i ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu.

"Stavljanjem na sankcionisanu listu blokira se sva imovina sankcionisanih osoba koja se nalazi u Sjedinjenim Američkm Državama ili u vlasništvu ili pod kontrolom američkih osoba i mora se prijaviti OFAC-u", navodi se u saopštenju.

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 odsto ili više od jednog ili više blokiranih osoba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:59