/ - UNSPLASH, SAD ZASTAVA
27/10/2023 u 08:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američka ekonomija ubrzala u trećem kvartalu

U odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje, BDP je porastao 2,9 odsto, nakon povećanja od 2,4 odsto u periodu od aprila do juna

Američka ekonomija ubrzala je u trećem tromjesečju na kvartalnom i godišnjem nivou, oslonjena na pojačanu ličnu potrošnju, pokazale su prve procjene Ministarstva trgovine, javlja Mina biznis.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u periodu od jula do septembra 1,2 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je ojačao 0,5 odsto, pokazali su podaci Ministarstva.

U odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje, BDP je porastao 2,9 odsto, nakon povećanja od 2,4 odsto u periodu od aprila do juna, prenosi Hina.

Godišnja stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP rastao prije godinu da je u svakom kvartalu rastao po istoj kvartalnoj stopi kao u posljednja tri mjeseca, u trećem kvartalu iznosila je 4,9 odsto.

U drugom kvartalu iznosila je 2,1 odsto.

Lična potrošnja, ključni stub najveće svjetske ekonomije, porasla je u trećem tromesečju 2,4 odsto na godišnjem nivou, odražavajući znatno veću potrošnju građana na robu. U drugom kvartalu je porasla 1,8 odsto.

Državna potrošnja porasla je 4,5 odsto, nešto snažnije nego u prethodnom tromjesečju.

Bruto privatna ulaganja stablizovala su se nakon pada u proljećnom tromjesečju zahvaljujući znatno blažem padu izdvajanja za stambene nekretnine i kontinuirano snažnom ulaganju kompanija u poslovne objekte.

Izvoz je gotovo stagnirao, nakon rasta od 2,2 odsto u periodu od aprila do juna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:26