/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA, MORE
28/04/2023 u 04:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američka podmornica sa nuklearnim oružjem u posjeti južnokorejskoj luci

Analitičari navode da se slične podmornice oslanjaju na tajnovitost i tehnologiju skrivanja od radara kako bi održale kapacitet za lansiranje nuklearnog projektila tokom sukoba

Prvi put od osamdesetih godina prošlog vijeka podmornica američke vojske naoružana nuklearnim balističkim projektilom posjetiće Južnu Koreju, prenosi Blic.rs.

Posjeta podmornice objavljena je u zajedničkoj deklaraciji objavljenoj na jučerašnjem samitu između južnokorejskog predsjednika Junsuka Jeola i američkog lidera Džozefa Bajdena.

Analitičari navode da se slične podmornice oslanjaju na tajnovitost i tehnologiju skrivanja od radara kako bi održale kapacitet za lansiranje nuklearnog projektila tokom sukoba i zato se veoma rijetko u javnosti objavljuju njihove lokacije u stranim lukama.

- To će predstavljati ogroman pritisak na Sjevernu Koreju, jer obično se ne objavljuju informacije o tome gdje se slične podmornice nalaze - rekao je penzionisani podmornički kapetan južnokorejske vojske Mun Keunsik.

Amerika je obećala da će rasporediti takozvana strateška sredstva poput nosača aviona, podmornica i dalekometnih bombardera u Južnu Koreju kako bi time odvratila Sjevernu Koreju od provokacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 17:33