Метеор, илустрација / - ФОТО: UNSPLASH
14/04/2022 u 07:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Америчка војска потврдила да се међузвјездани метеор сударио са Земљом

Међузвјездани метеори потичу изван нашег Сунчевог система, и веома су ријетка појава, али се један 8. јануара 2014. године срушио у близини сјевероисточне обале Папуе Нове Гвинеје

Истраживачи су открили први познати међузвјездани метеор који је икада ударио Земљу, показује недавно објављени документ свемирске команде Сједињених Држава, објавио је ЦНН.

Међузвјездани метеори потичу изван нашег Сунчевог система, и веома су ријетка појава, али се један 8. јануара 2014. године срушио у близини сјевероисточне обале Папуе Нове Гвинеје, пише ЦНН.

Тај објекат је као међузвјездани метеор, у студији из 2019, идентификовао Амир Сирај, тадашњи студент на Универзитету Харвард.

Сирај је у то вријеме, заједно са професором са Харварда Абрахамом Лоебом, истраживао „Оумуамуу“, први познати међузвјездани објекат у нашем соларном систему, који је пронађен 2017. године. Тада је одлучио да прође кроз Насин центар за проучавање објеката близу Земље како би пронашао друге међузвјездане објекте и пронашао оно за шта је вјеровао да је међузвјездани метеор у року од неколико дана.

Наиме, велика брзина метеора је оно што је Сирају у почетку запало за око. Нјегови прорачуни су показали да је метеор ишао брзином од 60 километара у секунди у односу на Сунце. Затим је мапирао путању метеора и открио да је у невезаној орбити, за разлику од затворене орбите других метеора. То значи да умјесто да кружи око Сунца као други метеори, долази изван Сунчевог система.

Лоеб и Сирај, међутим, нису могли да објаве своје налазе у научним часописима, јер су њихови подаци дошли из Насине базе података ЦНЕОС, која не открива колико су очитавања тачна.

После вишегодишњих покушаја да прибаве потребне додатне информације, званичну потврду да се заиста ради о међузвјезданом метеору добили су од Джона Шоа, заменика команданта америчке свемирске команде.

- Др Џоел Мозер, главни научник Команде свемирских операција, прегледао је анализу додатних података доступних Министарству одбране у вези са овим налазом. Др Мозер је потврдио да је процјена брзине пријављен Наси довољно тачна да укаже на међузвјездану путању - написао је Шо у писму.

Од када је добио потврду Министарства одбране, Сирај и његов тим раде на томе да поново покушају да објаве своје налазе у научном часопису.

Он би желио и да покуша да извади дио метеора из Тихог океана, али је признао да би то била мало вјероватна могуц́ност због саме величине пројекта.

Уколико би истраживачи успјели да се дочепају "светог грала међузвјезданих објеката", Сирај је истакао да би то представљало научну револуцију која би помогла откривању свијета изван нашег соларног система

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:59