ОРУЖЈЕ, ИЛУСТРАЦИЈА / - FOTO: UNSPLASH
18/02/2023 u 09:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američka vojska ugovorila kupovinu municije za skoro milijardu dolara

Vojska je prethodno dodijelila ugovor od 522 miliona dolara za naručivanje municije istog kalibra od dvije druge kompanije, kao dio Pentagonovog paketa pomoći Ukrajini

Američka vojska objavila je ugovor od skoro milijardu dolara za povećanje proizvodnje artiljerijske municije kalibra 155 milimetara, koju u velikim količinama koristi Ukrajina, javljaju agencije.

Vojni proizvođači "General Dinamics Ordnance and Tactical Systems" i "American Ordnance" takmiče se za pojedinačne porudžbine municije prema ugovoru ukupne vrijednosti 993,7 miliona dolara, navodi se u saopštenju Vojske.

Cilj je da proizvedu između 12.000 i 20.000 dodatnih komada artiljerijskih granata mjesečno.

Vojska je prethodno dodijelila ugovor od 522 miliona dolara za naručivanje municije istog kalibra od dvije druge kompanije, kao dio Pentagonovog paketa pomoći Ukrajini.

Invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. potvrdila je povratak sukoba uz veoma masovnu upotrebu artiljerijske municije.

U novembru je jedan američki zvaničnik rekao da su ruske snage ispaljivale čak i do 20.000 komada artiljerijske municije dnevno, a Ukrajina između 4.000 i 7.000 komada, što je znatno više nego što proizvođači uopšte mogu da proizvedu da bi to pratili.

Međutim, količina municije koju koriste Ukrajina i Rusija se od tada donekle smanjila jer je zima ograničila borbe i jer se obje zemlje suočavaju s nestašicom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:51