Entoni Blinken / Foto: RIA NOVOSTI
04/12/2022 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američki državni sekretar: Nećemo Rusiju proglasiti sponzorom terorizma

To bi imalo negativne poslednice, kaže Blinken

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena radi sa Kongresom na jačanju pritisaka na Rusiju, istovremeno izbjegavajući negativne posledice koje bi svrstale Rusiju na listu zemalja sponzora terorizma, izjavio je za televiziju Si-En-En državni sekretar SAD Entoni Blinken.

- Stalno izučavamo različite metode kojima možemo da pribjegnemo kako bismo pojačali pritisak na Rusiju. Radimo sa Kongresom na zakonu koji bi nam pomogao da zaobiđemo neke poteškoće koje su povezane sa stavljanjem zemlje na listu sponzora terorizma, za koje ste već vidjeli da mogu da imaju nepredviđene posledice -  rekao je Blinken odgovarajući na pitanje zašto SAD nisu stavile Rusiju na taj spisak.

Prema riječima Stejt departmenta, antiruske sankcije SAD imaju uticaj koji se vremenom povećava.

Bajden je početkom septembra rekao da ne bi trebalo da SAD proglase Rusiju državom – sponzorom terorizma.

Zatim je američki Senat u julu jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma" zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu mjeru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.

Podsetimo, poljski parlament je u oktobru jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Rusija proglašava za terorističku državu.

U dokumentu se osuđuje ruska agresija i pozivaju druge države da donesu istu odluku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. februar 2023 09:18