Ilustracija / - UNSPLASH,
11/03/2023 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američki general upozorio na moguće formiranje vojske džihadista u zatvorima

Dok sam bio u posjeti jednom pritvorskom centru, vidio sam neposrednu prijetnju koju predstavlja grupa zatočenih boraca Islamske države, kazao je šef američke vojne komande za Bliski istok

Visoki američki vojni zvaničnik upozorio je na prijetnju formiranja "vojske" džihadista Islamske države zatočenih u Iraku i Siriji, posle posjete zatvorima i kampovima u kojima su džihadisti i članovi njihovih porodica, prenosi N1.

- Dok sam bio u posjeti jednom pritvorskom centru, vidio sam neposrednu prijetnju koju predstavlja grupa zatočenih boraca Islamske države, rekao je šef američke vojne komande za Bliski istok, general Majkl Kurila.

Visoki vojni zvaničnik SAD ove sedmice je posjetio nekoliko pritvorskih centara, među kojima zatvor u Hasakeu, na sjeveroistoku Sirije, gdje su ranije džihadisti ubili nekoliko stotina ljudi.

Kurila je rekao da se u zatočeništvu u Siriji i Iraku nalazi „vojska“ džihadista.

Upravnici zatvora u Hasakeu opisali su zatočenike kao „tempirane bombe“.

Kurila je takođe posjetio dva kampa na sjeveroistoku Sirije.

- Djeca u tim kampovima gdje ima i oko 10.000 stranih boraca su svakodnevno izložena riziku od indoktrinacije, rekao je Kurila i dodao da su mnogi tinejdžeri stranih roditelja „izrazili želju da se vrate u svoju zemlju porijekla“.

Američki general je dodao da se ne smije dozvoliti ponovno oživljavanje Islamske države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:52