Američki Kongres / Shutterstock
22/02/2023 u 23:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američki Kongres traži od Pentagona izvještaj o rashodima za Ukrajinu

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije skoro godinu dana, Kongres je obezbijedio više od 113 milijardi dolara za odbranu, humanitarnu, ekonomsku i administrativnu pomoć

Nadzorni odbor Predstavničkog doma SAD zatražio je od Ministarstva odbrane, Stejt departmenta i Agencije za međunarodni razvoj da dostave izvještaje o rashodima od 113 milijardi dolara izdvojenih za pomoć Ukrajini, saopštio je predsjedavajući odbora Džejms Komer.

„Komitet za nadzor i odgovornost razmatra provjeru pomoći Ukrajini koja je obezbjeđena porezima. Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije skoro godinu dana, Kongres je obezbijedio više od 113 milijardi dolara za odbranu, humanitarnu, ekonomsku i administrativnu pomoć. Od ključne je važnosti da vladine strukture koje kontrolišu ova sredstva obezbjeđuju da se ona troše kako je predviđeno kako bi se smanjio rizik od rasipanja, prevare i zloupotrebe“, rekao je Komer u saopštenju objavljenom na sajtu odbora.

Prema njegovim riječima, da bi se obezbijedila kontrola, odbor je od Pentagona, Stejt departmenta i Agencije za međunarodni razvoj (USAID) zatražio „dokumente i informacije da bi razumio kako ove institucije vrše nadzor ovih sredstava“.

Kako se navodi u pismu koje je odbor uputio rukovodiocima tri institucije, oni moraju da dostave tražene informacije do 8. marta. Kongresmene zanima period od 24. februara 2022. do danas, ističe se u dokumentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:41