Bajden i Ostin / - EPA EFE
08/05/2024 u 20:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Američki ministar: Bajden stopirao isporuku oružja Izraelu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da je odluka predsjednika SAD Džozefa Bajdena da suspenduje isporuke municije Izraelu donijeta zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze.

- Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafu bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području. Nakon što smo ponovo procijenili situaciju, zaustavili slanje municije za Izrael - rekao je Ostin na saslušanju u Senatu.

Ostin je potvrdio da još nije doneta konačna odluka "šta će biti sa tom pošiljkom", prenose agencije.

Američka administracija zaustavila je prošle nedelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti povodom najavljene kopnene ofanzive na Rafu, prenio je ranije danas Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donijeta konačna odluka o dostavljanju bombi i da je zaustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

Izraelski ratni kabinet je u ponedjeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ‘‘izvršio vojni pritisak na Hamas‘‘ i pored ranijeg saopštenja Hamasa da pristaje na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jul 2024 04:05