Šumer / -FOTO: JUTJUB
13/02/2023 u 18:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američki senator traži zabranu TikToka u SAD

Znamo da postoji kinesko vlasništvo nad kompanijom koja posjeduje TikTok, kazao je Šumer

Američki senator Čak Šumer saopštio je danas da bi trebalo razmotriti predlog za zabranu društvene mreže TikTok u SAD.

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi Kina mogla da iskoristi zakone u svojoj zemlji da izvrši pritisak na TikTok ili kompaniju vlasnicu BiteDance da predaju kineskoj džravi podatke američkih korisnika koji bi mogli da se koriste u obavještajne ili dezinformacione svrhe, navodi Si-En-En.

- Znamo da postoji kinesko vlasništvo nad kompanijom koja posjeduje TikTok. I postoje neki ljudi u Komitetu za trgovinu koji to sada istražuju. Vidjećemo dokle ćemo stići s tim - rekao je Šumer.

TikTok je u vlasništvu BiteDance, jedne od najvećih privatnih kompanija u Kini.

Američki zakonodavci Marko Rubio, republikanski senator sa Floride i Angus King, nezavisni iz Mejna, izjavili su prošle sedmice da se ponovo uvodi novi zakon koji ima za cilj da zabrani rad TikToka u Sjedinjenim Državama, osim ako ne prekine veze sa svojim trenutnim vlasnikom.

Kompanija TikTok je ranije negirala navode da dijeli podatke o korisnicima kineskoj državi, uz obrazloženje da bezbjednosni tim sa sjedištem u SAD odlučuje ko može da pristupi podacima američkih korisnika iz Kine.

Izvršni direktor TikToka Šu Zi Čev trebalo bi da svedoči pred Kongresom u martu, o temama koje se tiču politike privatnosti korisnika kompanije TikTok, kao i praksi vezanih za bezbjednost podataka, uticaja na mlade korisnike i, kako se navodi u saopštenju Predstavničkog doma, ''odnosa sa Komunističkom partijom Kine". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:43