Donald Tramp / - SCREENSHOT TWITTER
06/02/2024 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američki sud: Tramp nema imunitet, može biti tužen za zavjeru

Tramp nema imunitet, može biti tužen za zavjeru

Donald Tramp nema predsjednički imunitet i može biti tužen po optužbama za zavjeru da je htio da pokušao da poništi rezultate izbora 2020. godine, saopštio je danas američki sud, prenose agencije.

Tramp je tvrdio da je imun na krivično gonjenje za optužbe koje mu se stavljaju na teret, rekavši da mu je ono što se stavlja na teret bilo u opisu predsjedničkog posla.

Međutim, današnja odluka suda oborila mu je tvrdnju, navodi BBC.

Očekuje se da će Tramp da se žali na presudu, što znači da bi slučaj mogao da dospe do Vrhovnog suda, gdje konzervativci imaju većinu 6:3.

Američki specijalni tužilac Džek Smit optužio je Trampa da se urotio da poništi pobjedu Džozefa Bajdena na izborima 2020. godine i da je načinio krivično djelo kako bi ostao na mjestu funkciji.

Suđenje u ovom slučaju je inicijalno zakazano za 4. mart, ali je odloženo zbog odluke o imunitetu.

To znači da bi suđenje o navodnom Trampovom pokušaju izborne prevare moglo da bude pomjereno nedjeljama, ako ne i mjesecima, ukoliko slučaj završi pred Vrhovnim sudom, piše britanski javni servis, prenosi Tanjug.

Ranije ovog mjeseca veće sudija je saslušalo slučaj u Apelacionom sudu u Vašingtonu DC.

Trampov advokat se pozvao na ideju da predsjednik koga Kongres nije opozvao ne može da bude predmet krivičnih postupaka. Trampa, ukazao je, opozvao je Prestavnički dom, ali nikada ga nije osudio Senat.

Sudije su, međutim, izrazile sumnju.

Sudija Florens Pen ukazala je da bi sa imunitetom predsjednik mogao da proda državne tajne ili naredi ubistvo političkog protivnika, a da ne brine za krivično gonjenje.

PRATITE NAS NA

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:39