Photo by Mufid Majnun on Unsplash
14/07/2021 u 09:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Америка објавила ново упозорење о нуспојавама вакцине Џонсон и Џонсон

Компанија је саопштила да разматра извјештаје са Федералном управом за храну и љекове и другим здравственим регулаторним агенцијама широм свијета

Америчка Управа за храну и љекове (ФДА) додала је ново упозорење за вакцину компаније Џонсон и Џонсон против коронавируса због везе са ријетким неуролошким обољењем.

Федерална агенција саопштила је да је добила прелиминарне извјештаје о стотину особа које су развиле Гилен Бареов синдром послије примања вакцине, која се даје у једној дози.

Према ФДА, Гилен Бареов синдром настаје када имуни систем оштети нервне ћелије, што изазива слабљење мишића и повремену парализу. Између три и шест хиљада људи сваке године се дијагностикује у Америци са тим стањем.

ФДА наводи да је од 100 људи који су развили синдром једна особа преминула, а 95 је хоспитализовано. Већина случајева је пријављена код мушкараца старијих од 50 година, најчешће двије недеље пошто су добили вакцину.

Ти случајеви су минијатурни дио од 12,8 милиона људи који су примили вакцину Џонсон и Џонсон, која чини мали дио америчких залиха вакцина.

Федерална управа за храну и љекове навела је да је након процјене информација закључила да “познате и потенцијалне користи” вакцине “очигледно надмашују познате и потенцијалне ризике.”

Међутим, нова упозорења су још једна сјенка над вакцином Џонсон и Џонсон, коју прате проблеми од како је добила одобрење Федералне управе за храну и љекове. И ФДА и Центри за контролу и превенцију болести су, на кратко, зауставили употребу вакцине у априлу, након што је неколико жена млађих од 50 година развило риједак, али озбиљан проблем појаве крвних угрушака послије вакцинације, а најмање једна особа је преминула.

Други проблем се догодио раније ове године, када су уништени милиони доза вакцине пошто су се састојци Џонсонове вакцине у једној фабрици у Балтимору помијешали са састојцима за вакцину против ковида-19 коју је развила компанија Астра Зенека.

Компанија је саопштила да разматра извјештаје са Федералном управом за храну и љекове и другим здравственим регулаторним агенцијама широм свијета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:53