Талибански борци у Авганистану / - РТС
28/08/2021 u 07:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Америка одобрила приjем Авганистанаца, али тек након свих безбједносних провјера

Више од 3.500 евакуисаних jе наставило путовање на преко 16 летова у САД

Амерички председник Џо Баjден наложио jе министарству унутрашњих послова да преузме вођство у приjему Авганистанаца коjи бјеже из своjе земље и долазе у САД, саопштила jе данас Бела кућа.

- Министарство унутрашњих послова већ блиско сарађуjе са више агенциjа и министарстава владе, укључуjући воjску, дипломатиjу, обавештаjну заjедницу и службе за спровођење закона, и многим другим, како би се обезбједило да сви Авганистанци прођу потребне безбједносне провере пре него што им се дозволи улазак у САД - саопштила jе портпаролка Бијеле куће Џен Псаки, преноси Роjтерс.

Више од 14.500 евакуисаних људи из Авганистана jе до четвртка слетело у америчку базу Рамштаjн у Немачкоj, наводи Роjтерс, јавља Блиц рс.

Највећа америчка воjна база изван САД саопштила jе да jе око 55 авиона америчке воjске слетјело у ту базу.

Од прошлог петка Рамштаjн jе постао кључна база преко коjе се из Авганистана избављаjу лица коjа су затражила евакуациjу.

Више од 3.500 евакуисаних jе наставило путовање на преко 16 летова у САД.

САД покушаваjу да заврше евакуациjу до истека рока 31. августа договореног са талибанима, а Баjден jе у обраћању нациjи у цетвртак изjавио да ће се напори за евакуациjу наставити упркос смртоносним нападима у Кабулу и обећао освету исламским милитантима за напад.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:52