Џо Бајден / - фото: ЕПА
23/05/2022 u 09:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Америка улази у ново партнерство са 13 азијских земаља

Вашингтону недостаје економски стуб у свом индо-пацифичком ангажману откако је бивши предсједник Доналд Трамп напустио мултинационални трговински споразум, остављајући Кини слободу да прошири свој утицај

Амерички предсједник Џо Бајден најавио је данас у Токију покретање новог азијско-пацифичког економског партнерства са 13 земаља учесница, укључујући САД и Јапан, али искључујући Кину, која на пројекат не гледа благонаклоно.

Индо-пацифички економски оквир (ИПЕФ) није споразум о слободној трговини, али предвиђа већу интеграцију земаља учесница у четири кључне области: дигитална економија, ланци снабдијевања, зелена енергија и борба против корупције.

Вашингтону недостаје економски стуб у свом индо-пацифичком ангажману откако је бивши предсједник Доналд Трамп напустио мултинационални трговински споразум, остављајући Кини слободу да прошири свој утицај.

Бијела кућа је жељела да најава ИПЕФ-а буде формални почетак преговора са кључном групом земаља истомишљеника, али Јапан је желио да осигура да што више земаља југоисточне Азије буде укључено, рекли су трговински и дипломатски извори.

Основа Бајденове посјете Јапану, која укључује састанке са лидерима Јапана, Индије и Аустралије, који припадају групи „Квад”, је покретање ИПЕФ-а, широког плана за веће економско ангажовање САД са Азијом.

„Америчко-јапанска алијанса је дуго била камен темељац мира и просперитета у Индо-Пацифику“, рекао је Бајден на почетку разговора са премијером Фумијем Кишидом у палати Акасака у центру Токија.

„Сједињене Државе су у потпуности посвећене одбрани Јапана“

Бајден је јапанском премијеру, његовом „добром пријатељу“, рекао да су САД у потпуности посвећене одбрани Јапана усред растућих тензија са Кином и негативних посљедица руске инвазије на Украјину.

Бајден је такође истакао да подржава идеју да Јапан постане стални члан Савјета безбједности Уједињених нација, јавила је јапанска јавна телевизија. Недавно је постојао захтјев за реформом Савјета безбједности, чије су сталне чланице Русија и Кина.

Амерички предсједник се претходно састао са јапанским царем Нарухитом. Бијела кућа је саопштила да је Бајден пренио поздраве америчког народа, истичући снагу америчко-јапанских односа.

„САД ће појачати учешће у региону без обзира на околности“

Бајден и Кишида би требало да разговарају о плановима Јапана да повећа своје војне капацитете као одговор на растућу моћ Кине. Они такође треба да потврде своје блиске везе усред руске инвазије на Украјину и да се сложе да су једностране промјене статуса кво неприхватљиве силом.

„Ово показује да ће Сједињене Државе ојачати своје учешће у Индо-пацифичком региону без обзира на околности“, рекао је Кишида прије састанка.

Забринутост око Кине

У Азији расте забринутост због става Кине, посебно због њених блиских веза са Русијом, а тензије су порасле око аутономног Тајвана, који Кина сматра одметничком провинцијом.

На дневном реду биће и Сјеверна Кореја. Бајден би се касније данас требало да се састане са породицама Јапанаца отетих прије много година да обучавају шпијуне у Сјеверној Кореји.

Очекује се да ће индијски премијер Нарендра Моди и нови аустралијски премијер Ентони Албанезе такође разговарати о групи Куад у Јапану. Бајден је стигао у Јапан касно у недјељу из Јужне Кореје, а у уторак ће се вратити у Сједињене Државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:07