Moskva, teroristički napad / - PRINTSCREEN
25/03/2024 u 10:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Amerikanci upozoravaju: ISIS-K sprema novi teroristički napad u narednih šest mjeseci

Američki zvaničnici tvrde da je napad na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi u petak 22. marta izvršila najnemilosrdnija frakcija Islamske države iz Korasana (ISIS-K) i upozoravaju da ona ima mogućnost i volju da izvrši napad na interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci, piše Njujork tajms.

List navodi da je šef Centralne komande vojske SAD Majkl Kurila upozorio 21. marta upozorio komitet donjeg doma Kongresa da ISIS-K "poseduje mogućnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u narednih šest meseci bez skoro ikakvog upozorenja".

Istraživač terorizma u Savjetu za međunarodne odnose Brus Hofman odbacio je tvrdnje Rusije da Ukrajina stoji iza terorističkog napada u Moskvi i ukazao da je riječ o "klasičnom modus operandi ISIS-a".

(FOTO) Optuženi za napad u Moskvi stigli na sud nakon ispitivanja: Jednom fali dio uva, drugi u kolicima…

Riječ je o njihovom trećem napadu na neki koncert na sjevernoj hemisferi u protekloj deceniji, kaže Hofman i podsjeća na napad u Parizu 2015. na pozorište Bataklan i na bombaški napad 2017. godine u Mančesteru, na koncertu pjevačice Arijane Grande.

-ISIS-K cilja Rusiju u prethodne dvije godine i često kritikuje predsjednika Vladimira Putina - rekao je stručnjak za protivterorizam Kolin Klark i dodao da ta grupa "optužuje Kremlj da ima krv muslimana na svojim rukama, misleći na intervencije Moskve u Avganistanu, Čečeniji i Siriji".

CNN: SAD upozoravale Rusiju na teroristički napad, Putin to nazvao provokacijom

On je dodao da je veliki broj pripadnika ISIS-K iz Centralne Azije, a da žive i rade u Rusiji.

- Prijetnja od ISIS ostaje velika briga u borbi protiv terorizma- istakla je direktorka Nacionalne obavještajne službe SAD Avril Hejns i ukazala da je najveći broj globalnih napada ISIS-a sprovela grupa ISIS-K.

ISIS-K grupa postala je poznata posle dolaska talibana na vlast u Avganistanu 2021. godine kada je njen član, bombaš samoubica ubio 13 američkih službenika i 170 civila.

Iako su mnogi napadi te grupe izvršeni uspješno kod granice sa Pakistanom, većina njihovih planova u Evropi je osujećena uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

U julu 2023. godine Holandija i Njemačka su u zajedničkoj akciji uhapsile sedam Tadžikistanaca, Turaka i Kirgistanaca povezanih sa ISIS-K mrežom koja je sumnjičena za planiranje napada u Njemačkoj, navodi Njujork tajms.

Veliki sibirski zid izgradila je još uvijek nepoznata civilizacija

-Za sada, ISIS-K se primarno oslanjala na neiskusne operativce u Evropi koji bi izvršili napade u njeno ime- rekla je šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristin Abized.

(VIDEO) ISIL objavio novi snimak napada u Moskvi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 18:42