Аустралијанци протестују против ковид мјера / - LAZAR RUZIC
24/07/2021 u 11:09 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Антиковид протести у Аустралији, иако се недјељно даје милион доза вакцина

Учесници протеста без маски упркос уведеним мјерама прошли су од Викториjа парка у Сиднеjу до градске куће у централноj пословноj четврти, носећи плакате са натписима на коjима између осталог пише „слобода” и „истина”, преноси Н1

Хиљаде људи изашле су на улице Сиднеjа и других аустралиjских градова у суботу да протестуjу због поjачаних мјера после новог скока броjа заражених од коронавируса, а полициjа jе ухапсила неколико људи, преноси Н1.

Учесници протеста без маски упркос уведеним мјерама прошли су од Викториjа парка у Сиднеjу до градске куће у централноj пословноj четврти, носећи плакате са натписима на коjима између осталог пише „слобода” и „истина”.

У Сиднеjу jе био распоређен велики броj полицаjаца укључуjући полицаjце на коњима и у опреми за сузбиjање демонстрациjа као одговор на недозвољене протесте.

Полициjа Новог Jужног Велса саопштила jе да признаjе и подржава права на слободу говора и мирно окупљање али ови протести представљаjу кршење наредби коjе штите jавно здравље.

Протест jе организован у време када су броjеви новозаражених у тоj аустралиjскоj држави достигли нови рекорд са 163 новозаражена у последња 24 часа.

Министар здравља те државе рекао jе да подржава право људи да протестуjу али да сада скаче броj заражених од коронавируса и да људи не треба да мисле да jе у реду да изађу напоље и буду близу jедно другог на демонстрциjама.

У Мелбурну jе хиљаде људи без маски изашло у центар града узвикуjући „слобода”. Неки су палили бакље и окупили се испред зграде парламента државе Викториjа.

Такође се планира протест аутомобилима у Аделеjду, граду коjи jе такође у локдауну, док полициjа упозорава да ће хапсити због недозвољене активности.

До петка jе 15,4 одсто становништва Аустралиjе стариjег од 16 година добило обије дозе антиковид вакцине.

Аустралиjски премиjер Скот Морисон рекао jе да се дошло до прекретнице и да се постижу жељени резултати као и да се даjе милион доза вакцина недељно.

– На добром смо путу до оног што желимо да будемо до краjа године и потенциjално раниjе – рекао jе Морисон.

Савезна влада jе саопштила да ће послати хиљаде додатних Фаjзер доза у Сиднеj, а одрасли грађани се позиваjу да озбиљно размотре примање Астразенеке због мањка Фаjзерових вакцина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:05