Ilustracija
17/02/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aparat za magnetnu rezonancu aktivirao napunjen pištolj i ubio čovjeka

Četrdesetogodišnji advokat i vatreni zagovornik posjedovanja oružja, uprkos usmenim i pismenim zahtjevima da se uklone svi metalni predmeti prije nego što uđe sa majkom u sobu za skeniranje, zadržao je kod sebe napunjen pištolj

Prošlog mjeseca jedan Brazilac je zadobio smrtonosne povrede kada mu je napunjen pištolj koji je nosio za pojasom opalio u stomak u blizini uključenog aparata za magnetnu rezonancu.

Kako su izvijestili mediji, četrdesetogodišnji advokat i vatreni zagovornik posjedovanja oružja, uprkos usmenim i pismenim zahtjevima da se uklone svi metalni predmeti prije nego što uđe sa majkom u sobu za skeniranje, zadržao je kod sebe napunjen pištolj.

Leandro Matijas de Noves je odveo majku u kliniku u Sao Paulu i po standardnoj proceduri njemu i majci izričito naloženo da ostave sve metalne predmete ispred kabineta.

- Željeli bismo da istaknemo da je tim klinike poštovao sve bezbjednosne protokole, kao što je uobičajeno u svim jedinicama, rekao je portparol ustanove, prenosi Sajens alert.

Kako je dodao: "I pacijentkinja i njen pratilac bili su propisno upućeni u proceduru pristupa sali za pregled i upozoreni na uklanjanje svih metalnih predmeta".

Sve je jasno

Uzrok ovog bizarnog nesrećnog slučaje je međutim potpuno jasan. Da bi snimio tijelo, MRI aparat koristi od 1,5 do 3,0 tesla jedinica magnetnog polja (ponekad i više), kako bi pokrenuo protone u molekulima vode da se usmjere otprilike u istom pravcu.

Niskoenergetski impuls elektromagnetizma pomjera čestice, koje u zavisnosti od okolnih materijala zahtijevaju različitu količinu vremena da se vrate u početnu tačku. Ovaj kontrast u pomjeranju protona se zatim tumači kako bi se pružila detaljna slika unutrašnjosti tijela.

Kako bismo imali predstavu o tome koja je jačina magnetnog polja u aparatu za magnetnu rezonancu, treba imati u vidu da je na primer jačina magnetnog polja kod običanog magneta za frižider nekoliko hiljaditih djelova tesle. Neki rijetki metali mogu imati snagu oko jedne tesle.

Dakle, tri do sedam tesla jedinica neće protresti Zemlju, ali to je dovoljno za velike feromagnetne predmete – one napravljene od materijala koji reaguju relativno ravnomjerno u jakom magnetnom polju.

Nepažnja ili bahatost

U jednoj takođe neobičnoj nesreći 2001. godine jedo dijete je dobilo smrtonosne povrede glave kada je magnetna rezonanca katapultirala metalni rezervoar za kiseonik sa druge strane sobe.

U slučajevima manjih predmeta, kao što je na primjer nakit, jako magnetno polje može da stvori električnu struju u materijalu koja potencijalno sprovodi dovoljno toplote da izazove gadnu lokalizovanu opekotinu.

Šta se tačno dogodilo u De Novesovom slučaju možda nikada neće biti poznato. Sakriven za pojasom, pištolj je ispalio kada se mašina aktivirala, zadobio je rane kojima je podlegao poslije nekoliko nedelja u bolnici.

Kao zagovornik posedovanja oružja sa hiljadama pratilaca na svojim nalozima na društvenim mrežama, de Noves očigledno nije bio neuk kada je u pitanju rukovanje vatrenim oružjem. Prema policijskim evidencijama, imao je dozvolu za nošenje, a oružje je registrovano.

Nije jasno da li je u pitanju bila bahatost ili nepažnja, ali ovaj incident služi kao tragični podsetnik na činjenicu da se magnetna rezonanca i oružje jednostavno ne smiju naći na jednom mestu.

Ovo nije usamljen slučaj

Jedan članak iz 2002. u American Journal of Roentgenology opisuje incident u državi Njujork u kome je policajca koji nije bio na dužnosti zbog nekog nesporazuma u komunikaciji sa osobljem ušao sa oružjem u sobu za skeniranje.

Odložio je pištolj na ormarić, na oko metar udaljen od aparata, ali pištolj je iskočio iz futrole i opalio u zid.

Takođe, 2013. godine, aparat je izbio pištolj iz ruku dežurnog policajca koji je intervenisao na dojavu o provali u kliniku u Ilinoisu.

Godine 2018, jedan muškarac se ranio u nogu u klinici na Long Ajlendu kada je pištolj u njegovom džepu opalio kada je ušao u prostoriju za MR skeniranje.

Znači, kada se kaže „sve metalne predmete“ to se odnosi i na oružje, a nepoštivanje tih pravila može, nažalost, imati smrtonosne posledice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:45