/ - PHOTO BY PABLO STANIC ON UNSPLASH
24/02/2022 u 23:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апел Међународне агенције за атомску енергију због ситуације у Чернобиљу

Ова агенција, која промовише употребу нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, саопштила је да прати ситуацију у Украјини са великом забринутошћу

Међународна агенција за атомску енергију (IAEA) позвала је на "максималну уздржаност" да би се заштитили нуклеарни објекти у Украјини, после вијести да је било борби у близини Чернобиља - попришту најгоре свјетске нуклеарне катастрофе, преноси N1.

Ова агенција, која промовише употребу нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, саопштила је да прати ситуацију у Украјини са великом забринутошћу.

ИAEA је саопштила да су их украјинске колеге обавијестиле да откад руске снаге држе контролу над бившим нуклеарним објектом, нису забиљежена оштећења на том објекту, преноси BBC.

Генерални директор агенције Маријано Гроси наводи да је од животне важности да операције које се обављају у затвореној зони нуклеарке не смију бити угрожене на било који начин.

Чернобиљ, који се налази сјеверно од Кијева у близини белоруске границе, мјесто је на ком се догодила највећа нуклеарна катастрофа у историји, 1986. године, када је експлодирао један од четири реактора.

Оштећени реактор је сада обезбјеђен челичном конструкцијом а подручје од око 4.000 километара у околини је напуштено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:00