/ - FOTO: UNSPALSH - CHIARA SUMMER CHIARASUMMER
14/12/2023 u 12:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Apel SZO: Zabranite vejp

SZO i neke druge antiduvanske organizacije zalažu se za strožije propise o novim nikotinskim proizvodima

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da e-cigarete tretiraju slično duvanu i zabrane sve ukuse, i istakla da su "hitne mjere" potrebne za njihovu kontrolu, prenosi B92.

- Djeca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi se koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin -  rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejsus i pozvao države da implementiraju stroge mjere.

Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zraviji od cigareta, ipak, SZO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci, među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga kod mladih ljudi.

SZO je pozvala na promjene, uključujući zabranu svih aroma sredstva, kao i da se mjere kontrole koje važe za duvan primjene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mjestima. Iako, SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima, i samo može da pruži smjernice njene preporuke se često usvajaju dobrovoljno.

SZO i neke druge antiduvanske organizacije zalažu se za strožije propise o novim nikotinskim proizvodima, uzevši za cilj alternative na kojima neki cigaretni giganti, poput Filip Moris Internešnl i Britiš Amerikan Tobako, zasnivaju svoje buduće strategije,usled sve strožih pravila i pada stope pušenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SZOAPELZABRANAVEJP
28. april 2024 07:43