Џулијан Асанж и Стела Морис / - Твитер
13/03/2022 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Асанжова вјереница објавила датум вјенчања с оснивачем Викиликса

Асанжова вјереница Морис каже да ће њено вјенчање са оснивачем Викиликса бити одржано 23. марта

Стела Морис је објавила да је њено вјенчање са оснивачем Викиликса Џулијаном Асанжом, који се налази у британском затвору Белмарш, заказано за 23. март.

„Вијести о вјенчању: Белмарш је планирао наше вјенчање!! Сриједа, 23. март у 13 часова“, написала је Асанжова вјереница и мајка његово двоје дјеце на Твитеру.

Морис је крајем новембра објавио да су она и Асанж званично поднијели захтјев за брак. Раније је прес-служба британске државне затворске службе потврдила за РИА Новости да је одобрила захтјев Асанжа и Мориса да се вјенчају у затвору.

Високи суд у Лондону је 10. децембра 2021. одобрио жалбу САД на претходну одлуку о забрани екстрадиције, суд је одобрио гаранције које су САД дале британској страни. Саслушање је било ограничено на питање да ли је судија Централног кривичног суда у Лондону погријешила у својој пресуди да ће Асанж извршити самоубиство ако буде изручен САД. Суд је одобрио америчку жалбу и одлучио да случај треба да иде у Вестминстерски магистратски суд са упутствима за окружног судију да предмет упути државном министру, који ће одлучити да ли Асанж треба да буде изручен САД. Асанж је крајем децембра поднио петицију за могућност жалбе на ову одлуку, а крајем јануара 2022. године Високи суд у Лондону је то дозволио.

Асанж, оптужен у Шведској 2010. за сексуално узнемиравање и силовање, крио се од јуна 2012. у амбасади Еквадора у Лондону, страхујући од екстрадиције. Ујутро 11. априла 2019. приведен је на захтјев Сједињених Држава. Саслушања о екстрадицији почела су 2. маја 2019. године. Убрзо након тога, америчке власти су саопштиле да су подигле нове оптужбе против Асанжа по 17 тачака за кршење закона о шпијунажи и одавање повјерљивих информација. Ако буде изручен САД, Асанж се суочава са до 175 година затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:42