/ -Фото: Илустрација
13/01/2022 u 12:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АстраЗенека тврди: Бустер наше вакцине повећава број антитијела против омикрона

Трећа доза ове вакцине снажно подиже имунитет против ковида-19, тврде у компанији

Британско-шведска фармацеутска компанија "АстраЗенека"  саопштила је данас да прелиминарни подаци из испитивања спроведеног на њеној вакцини против короне "Ваксзевриа", показују да, када се даје као трећа доза, производи више антитијела против омикрон соја и других варијанти, укључујући бету, делту, алфу и гаму.

Појачани одговор у смислу производње антитела је примећен код људи који су претходно били вакцинисани вакцином "Ваксзевриа" или неком мРНА вакцином, саопштио је тај произвођач љекова.

Истакли су да ће ове податке доставити регулаторима широм свијета с обзиром на хитну потребу за бустерима.

Kомпанија "АстраЗенека" је развила вакцину са истраживачима са Универзитета у Оксфорду, а прошломјесечне лабораторијске студије су показале да је вакцина "Ваксевриа", која се састоји од три дозе, ефикасна против нове варијанте која се брзо шири.

- Ове важне студије показују да трећа доза Ваксзеврије, након двије почетне дозе исте вакцине, или након мРНА вакцине или инактивне вакцине, снажно подиже имунитет против ковида-19 - изјавио је шеф Оксфордске групе за вакцине Ендрју Полард.

Друго велико британско испитивање у децембру је показало да је "АстраЗенекина" ињекција повећала ниво антитијела када се даје као бустер доза након почетне вакцинације "АстраЗенекином" вакцином или "Фајзеровом", која је заснована на мРНА технологији.

Међутим, студија је закључила да су мРНА вакцине које су направили "Фајзер" и "Модерна" дале највећи подстицај антитијелима када су дате као додатна доза

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:04