/ - UNSPLASH, SVEMIR, ILUSTRACIJA
12/11/2023 u 17:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) Astronautima ispala torba sa alatom, može se vidjeti sa Zemlje

Bijela torba je iznenađujuće blještava i posmatrači bi mogli da je spaze sa dvogledom, njena vizuelna magnituda je šest, što je čini malo manje svijetlom od Urana

Svakome se desilo da dok popravlja stvari po kući ispusti čekić, ispadne mu šrafciger ili obori torbu sa alatom.

Kada, međutim, popravljate nešto u svemiru, to znači da možete da se oprostite sa alatom, mada ćete zabaviti neke astronome koji će, dok budu posmatrali noćno nebo, primijetiti čudan objekat, prenose Nezavisne.

"Mjesec, Mars, Saturn, torba sa alatom, Jupiter… Ček, ček. Šta bi ono?“, vjerovatno će biti reakcija astronoma kad ubuduće budu gledali u noćno nebo i vide čudnu torbu kako kruži oko Zemlje.

Razlog su Jasmin Mogbeli i Moral O’Hara koje su 1. novembra izašle iz Međunarodne svemirske stanice da obave popravke kada im je ispala torba sa alatom.

Njih dvije su popravljale mehanizam koji omogućava solarnim panelima da prate položaj Sunca i okreću se prema njemu.

"Tokom popravke, jedna torba sa alatom je izgubljena. Torba je uočena je pomoću spoljnih kamera ali će, pošto je procijenjeno da ne predstavlja rizik po stanicu, najvjerovatnije ostati da ‘pluta‘ u svemiru i da se zajedno sa stanicom okreće oko Zemlje", navode iz Nase, prenosi RTS.

Bijela torba je iznenađujuće blještava i posmatrači bi mogli da je spaze sa dvogledom. Njena vizuelna magnituda je šest, što je čini malo manje svijetlom od Urana.

Da bi spazili torbu, posmatrači treba da nađu Međunarodnu stanicu, treći po blještavosti objekat na noćnom nebu. Torba će se kretati dva do četiri minuta ispred stanice.

Japanski astronaut Satoši Furukava spazio ju je prošle nedjelje dok je prelijetala iznad planine Fudži.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 08:45