/ - Фото: Твитер
15/12/2021 u 22:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Атентат на Кенедија: Објављени повјерљиви документи

Већина објављених докумената садржи информације о осумњиченом убици Лију Харвију Освалду, преносе свјетски медији

Администрација америчког предсједника Џоа Бајдена објавила је повјерљиве документе у вези с убиством 35. америчког предсједника Џона Ф. Кенедија 1963. године, преноси N1.

Већина објављених докумената садржи информације о осумњиченом убици Лију Харвију Освалду, преносе свјетски медији.

У саопштењу архивске службе се наводи да је укупно објављено више од 3.800 докумената, међу којима је 400 било потпуно тајно, а 3.300 је објављено у редигованом облику.

Осим тога, Национални архив одобрио је приступ аудио-свједочењима бившег агента КГБ-а Јурија Носенка, који је побјегао у САД након атентата на Кенедија.

Чињеница да више од 10.000 докумената везаних за атентат још није у потпуности објављено и даље изазива напетост између истражитеља атентата и федералне администрације.

Многи истраживачи тврде да објављени документи не дају никакве нове трагове о атентату. Истраживачи тврде да су Централна обавјештајна агенција (ЦИА), Федерални истражни биро (ФБИ) и друге агенције за националну безбједност спрјечиле објављивање докумената у вези са инцидентом упркос налогу Конгреса.

Джон Кенеди убијен је 22. новембра 1963. године у Даласу. Према званичној верзији, убиство је починио снајпериста Ли Харви Освалд, који је три пута пуцао у аутомобил америчког предсједника са шестог спрата складишта књижаре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:29