Застава Аустралије / - фото: застава Аустралије
27/01/2022 u 18:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Аустралиjа нуди природни гас Европи у време раста руско-украjинских тензиjа

Уз раст тензиjа између Русиjе и Запада, све jе већи страх да би Москва могла да смањи количине или потпуно затвори испоруке гаса Европи, пише Глас Америке

Аустралиjа jе понудила да обезбиједи додатне количине течног природног гаса за Европу, уколико Русиjа одлучи да прекине снабдевање енергентима док тензиjе око Украjине расту.

Уз раст тензиjа између Русиjе и Запада, све jе већи страх да би Москва могла да смањи количине или потпуно затвори испоруке гаса Европи, пише Глас Америке.

Европскоj униjи (ЕУ) већ недостаjе гас након што jе ублажавање ограничења ковида-19 поставило велике захтеве за исцрпљене залихе.

Око трећине потребних залиха гаса ЕУ набавља из Русиjе и можда ће jоj требати алтернативни извори jер страхови од руске инвазиjе на Украjину ескалираjу.

Аустралиjа jе jедан од водећих светских произвођача течног природног гаса (ЛНГ) и спремна jе да повећа своj извоз у европске земље.

Министар трговине Дан Техан навео jе данас у саопштењу да jе Аустралиjа „спремна да подржи своjе приjатеље и савезнике у тренутном изазовном и сложеном, геостратешком окружењу“.

Тони Вуд, директор програма за енергетику у Гратан институту, аустралиjскоj истраживачкоj организациjи, рекао jе за Аустралиан бродкастинг корп да jе Аустралиjа у доброj позициjи да помогне.

- Аустралиjа, САД и Катар заjедно испоручуjу око 50 одсто светске количине бродовима испорученог природног гаса, док jе оно што Русиjа обезбеђуjе, очигледно, путем гасовода - рекао jе он.

Руски извоз гаса у Европу углавном се пумпа кроз гасоводе коjи пролазе кроз Украjину или друге источноевропске земље.

Москва jе инсистирала да jе украjински систем оронуо и оптужила свог суседа за крађу гаса.

Аналитичари кажу да би Русиjа могла да користи тензиjе око Украjине да промовише своj план за нови гасовод до Немачке коjи заобилази Пољску и Украjину.

Аустралиjска влада jе такође позвала своjе грађане да одмах напусте Украjину, пошто се руска воjска окупља на граници и опасност од инвазиjе расте.

Влада jе процијенила да у Украjини има око 1.400 Аустралиjанаца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 22:33