Илустрација / - РТС
31/03/2022 u 23:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Авганистан ћедобити 2,44 милијарде долара помоћи

Прије тога је генерални секретар УН-а Антонио Гутереш позвао донаторе да осигурају "безусловна" средства и упозорио да се девет милиона Авганистанаца суочава с глађу и да породице продају своју дјецу и органе како би преживјели

Земље донатори обећале су 2,44 милијарде долара помоћи Авганистану на донаторској конференцији на којој су Уједињене нације(УН) поставиле циљ од 4,4 милијарде долара, рекла је у четвртак 31. марта висока званичница  УН-а.

Прије тога је генерални секретар УН-а Антонио Гутереш позвао донаторе да осигурају "безусловна" средства и упозорио да се девет милиона Авганистанаца суочава с глађу и да породице продају своју дјецу и органе како би преживјели.

Замјеница координатора хитне помоћи УН-а, објавила је да је обећано 2,44 милијарде долара на разговорима током којих су западни донатори, међу њима Сједињене Државе, Европска унија и Велика Британија, снажно критиковали одлуку талибана да ускрате дјевојкама средњошколско образовање.

Упркос ранијој одлуци, талибанско министарство образовања објавило је да ће све школе остати затворене за дјевојчице након шестог разреда до даљег

Према УН-у, 24,4 милиона људи у Авганистану тренутно зависи о хуманитарној помоћи да би преживјело - готово 60 посто становништва.

За авганистанско становништво у цјелини тренутно је потребно три пута више од хуманитарне помоћи 2021. Након повлачења међународних снага, краха владе у Кабулу коју је подржавао САД и повратка талибана на власт у аугусту 2021., авганистанска привреда ослабљена је за трећину, преноси РСЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:23