Ilustracija / - ZASTAVA AVGANISTANA
28/01/2023 u 20:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Avganistankama ove godine zabranjen upis na fakultete

Poruka dolazi uprkos osudama i lobiranju međunarodne zajednice za poništavanje mjera koje ograničavaju slobode žena, uključujući dvije uzastopne posjete nekoliko visokih zvaničnika UN-a ovog mjeseca

Ministarstvo visokog obrazovanja kojim upravljaju talibani zabranilo je ženama u Avganistanu da se prijavljuju na fakultete.

To stoji u pismu poslatom privatnim školama i institucijama visokog obrazovanja, saopštila je lokalna televizija TOLOnews, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Poruka dolazi uprkos osudama i lobiranju međunarodne zajednice za poništavanje mjera koje ograničavaju slobode žena, uključujući dvije uzastopne posjete nekoliko visokih zvaničnika UN-a ovog mjeseca.

Kopija pisma, podijeljena sa Asošijeted presom, upozorava da žene ne mogu polagati "prijemni ispit za diplomu, master i doktorat" i da će se "protiv prekršitelja preduzeti pravni postupci, ako bilo koji univerzitet ne poštuje uredbu". Pismo je potpisao Mohammad Salim Afghan, državni službenik koji nadgleda studentska pitanja na privatnim univerzitetima.

Talibani su prošlog mjeseca zabranili ženama da pohađaju privatne i javne univerzitete. Ministar visokog obrazovanja u vladi koju vode talibani, Nida Mohammed Nadim, tvrdi da je zabrana neophodna kako bi se spriječilo miješanje polova na univerzitetima - i zato što vjeruje da neki predmeti koji se predaju krše islamska načela.

U dopisu se navodi da se žene "do daljnjega" ne smiju upisivati na fakultete. Otkako su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021., Avganistan je postao jedina zemlja u svijetu koja ženama uskraćuje obrazovanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 13:34