/ FOTO: DAN PORTAL
26/06/2022 u 15:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aviosaobraćaj u haosu zbog nedostatka radnika

Aerodromi traže radnike, od kojih su mnogi u međuvremenu pronašli bolje plaćene poslove

Aviosaobraćaj u cijelom svijetu pogođen je velikim problemima, koji su prouzrokovali velike gužve i otkazivanje letova.

Poslovni list Financial Times (FT) piše da je na hiljade ljudi u avioindustriji tokom pandemije ostalo bez posla, a da sada kada se povećao broj letova nedostaje veliki broj radnika, prenosi Capital.ba.

Aerodromi traže radnike, od kojih su mnogi u međuvremenu pronašli bolje plaćene poslove. Koliko je situacija ozbiljna govori tvrdnja putnika da su svjedočili da pilot napušta pilotsku kabinu kako bi pomogao u utovaru prtljaga.

Da je situacija ozbiljna ukazuje i to da je njemačka aviokompanija Lufthansa za juli otkazala nekoliko stotina letova zbog toga što nema dovoljno radne snage.

Kako piše Deutsche Welle (DW), na evropskim aerodromima nedostaju radnici na osiguranju, šalterima ili za otpremanje prtljaga. Razlog zbog kojeg aerodromi i aviokompanije teško dolaze do radnika jeste što teško mogu ponuditi bolje uslove rada. To je posljedica toga što su primorani na štednju.

Lufthansini piloti bi mogli u štrajk, jer se sve više letova prebacuje na njenu kćerku-firmu Eurowings koja ima povoljnije cijene.

Problem je i rast cijena goriva, kao i to što je ruski zračni prostor zatvoren zbog čega avioni na letu prema dalekom istoku moraju koristiti zaobilaznice. Korištenje zaobilaznica znači duže putovanje, a duže putovanje znači više troškove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. avgust 2022 08:35