Џо Бајден / - РТС
01/06/2022 u 12:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден за Њујорк тајмс: Шта ће САД урадити у Украјини, а шта неће

Док рат још увијек траје, желим јасно да изнесем циљеве Сједињених Америчких Држава у тим напорима

У коментару за “Нјујорк тајмс” под насловом “Шта ће Америка урадити у Украјини, а шта неће”, први човјек САД Джо Бајден навео је да ће његова земља наставити да пружа војну и финансијску помоћ Украјини. Такође, наведо је и да Америка не намјерава да руши Путинов режим ни да шаље своје војнике у Украјину, преноси Nova.rs.

Текст америчкој предсједника објављен у „Нјујорк тајмсу“ преносимо у цјелости:

„Инвазија за коју је Владимир Путин мислио да ће трајати тек неколико дана улази већ у четврти мјесец. Украјински народ изненадио је Русију и надахнуо свијет својом жртвом, одлучношћу и успјехом на бојном пољу. Слободни свијет и многе друге нације, предвођене Сједињеним Државама, окупиле су се на украјинској страни уз невиђену војну, хуманитарну и финансијску подршку.

Док рат још увијек траје, желим јасно да изнесем циљеве Сједињених Држава у тим напорима.

Амерички циљ је једноставан: желимо да видимо демократску, независну, суверену и просперитетну Украјину која ће имати средства за одвраћање и обрану од даље агресије.

Као што је предсједник Украјине Владимир Зеленски рекао, овај рат ће се ‘на крају окончати искључиво дипломатским путем’. Сваки договор одражава стање на терену. Реаговали смо брзо и послали значајне количине оружја и муниције како би се Украјина могла да се бори на ратишту и буде у најбољој могућној позицији за преговарачким столом.

Стога смо одлучили да ћемо послати Украјини напредне ракетне системе и муницију како би могла прецизно да гађа кључне мете.

Наставићемо да сарађујемо са нашим савезницима и партнерима везано за наметање санкција Русији, највећим санкцијама које смо икада наметнули великој економској сили. И даље ћемо слати Украјини напредно наоружање, укључујући антитенковске пројектиле Джавелин, противваздушне ракете типа Стингер, моћне топовске и ракетне системе са прецизним навођењем, радаре, беспилотне летјелице, хеликоптере Ми-17 и муницију. Такође, поново ћемо послати милијарде у финансијској помоћи, које је одобрио Конгрес.

Радићемо са нашим савезницима и партнерима како би се суочили са глобалном прехрамбеном кризом која се погоршава због руске агресије. Помоћи ћемо нашим европским савезницима и другима да смање зависност од руских фосилних горива и убрзају нашу транзицију на чисте изворе енергије.

Такође, наставићемо да јачамо источни блок НАТО-а снагама и могућностима Сједињених Држава и наших савезника. Недавно сам поздравио захтјев Финске и Шведске за чланство у НАТО-у, потез који ће оснажити америчку и трансатлантску безбједност придруживањем два демократска и врло способна војна партнера.

Ми не тражимо рат између НАТО-а и Русије. Колико год да се не слажем са господином Путином и сматрам његове потезе срамотним, Сједињене Државе неће покушати да сруше његов режим у Москви. Све док Сједињене Државе или њени савезници нису нападнути, нећемо се директно мешати у сукоб, односно нећемо слати америчке трупе у Украјину нити нападати руске снаге. Не охрабрујемо Украјину нити јој омогућујемо да напада ван граница своје државе. Не желимо да продубимо овај ратни сукоб само како би нанијели бол Русији.

Током цијеле кризе водио сам се начелом ‘Ништа о Украјини без Украјине’. Нећу вршити притисак на украјинску владу, приватно или јавно, да учини било какве територијалне уступке. Било би то погрешно и противно добро утврђеним начелима.

Мировни преговори Украјине и Русије ниједсу запели зато што је Украјина окренула леђа дипломатији. Стали су јер Русија наставља да води рат како би преузела контролу над што већом територијом Украјине. Сједињене Државе ће наставити да раде на јачању Украјине и подупиру њене напоре да постигне дипломатски крај сукоба.

Ничим изазвана агресија, ракетирање породилишта и културних установа, присилно расељавање милиона људи учинило је рат у Украјини дубоким моралним питањем. Сусрео сам се с украјинским избјеглицама у Пољској – женама и дјецом који нијесу били сигурни како ће им животи изгледати и хоће ли њихови ближњи који су остали у Украјини бити добро. Нити једна особа која има савјест не може остати равнодушна на разарања.

Давати подршку Украјини у овом тренутку није само права ствар коју можемо учинити. У нашем је виталном интересу да обезбиједимо мирну и стабилну Европу. Ако Русија не плати скупу цијену за своје поступке, биће послата порука будућим агресорима да и они могу да заузимају територију и покоре друге земље. То ће угрозити опстанак других мирољубивих демократија. А то би могло да означи крај међународног поретка утемељеног на правилима и отвори врата агресији негде другде, с катастрофалним посљедицама у цијелом свијету.

Знам да су многи људи широм света забринути су због употребе нуклеарног оружја. Тренутно не видим никакве назнаке да Русија намјерава да употреби нуклеарно оружје у Украјини, иако је повремена руска реторика звецкања нуклеарним оружјем сама по себи опасна и неодговорна. Допустите ми да будем јасан: било каква употреба нуклеарног оружја у овом сукобу била би потпуно неприхватљива за нас, али и остатак свијета и имала би несагледиве посљедице.

Американци ће наставити да подржавају украјински народ јер разумијемо да слобода није бесплатна. То смо чинили увијек када су непријатељи слободе настојали да малтретирају и тлаче невине људе, а то чинимо и сада. Владимир Путин није очекивао овај ниво јединства и снаге нашег одговора. Био је у заблуди. Ако очекује да ћемо се поколебати или сломити у идућим мјесецима, једнако се вара”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:14