Džo Bajden / - SHUTTERSTOCK
03/11/2022 u 09:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden: Američka demokratija je napadnuta jer Tramp odbija da prihvati poraz

Predsjednik je, govoreći na događaju Demokratskog nacionalnog odbora na Union Stationu u blizini Kapitola, upozorio javnost da se zemlja suočava sa raskršćem na izborima sledeće nedelje

Američka demokratija je napadnuta, istakao je predsjednik Džo Bajden u svom govoru o zaštiti demokratije, koji je održao na stanici Union Station u Vašingtonu, nedaleko od Kapitol Hila.

-Američka demokratija je napadnuta, jer je poraženi bivši predsjednik Sjedinjenih Država odbio da prihvati rezultate izbora 2020. godine. On odbija da prihvati volju naroda, odbija da prihvati činjenicu da je izgubio. On je zloupotrijebio svoju moć i stavio lojalnost sebi ispred lojalnosti Ustavu- rekao je Bajden.

Predsjednik je, govoreći na događaju Demokratskog nacionalnog odbora na Union Stationu u blizini Kapitola, upozorio javnost da se zemlja suočava sa raskršćem na izborima sledeće nedelje, koje bi moglo da uzdrma demokratiju.

Naglasio je da prijetnje nekih republikanskih kandidata da će odbiti da prihvate rezultate izbora 8. novembra ako izgube predstavljaju prijetnju demokratiji, okrivivši pritom bivšeg predsjednika Donalda Trampa da ih je inspirisao.

-Nemojte da grešite. Demokratija je na glasačkom listiću za sve nas- kazao je Bajden u govoru, samo nekoliko dana prije nego što Amerikanci odluče da li će demokrate zadržati kontrolu nad američkim Senatom i Predstavničkim domom ili će vlast predati republikancima.

Predsjednik je pozvao Amerikance da ne samo obeshrabre i osude političko nasilje, već i da odbace zastrašivanje glasača na glasačkim mjestima.

-Demokratija je nesavršena. Uvijek je bila, ali svi smo sada pozvani da je branimo- istakao je.

Govor je uslijedio manje od nedelju dana nakon napada na dom šefice parlamenta Nensi Pelosi, u kojem je povrijeđen njen suprug koji je bio kod kuće.

-Napadač je ušao u kuću pitajući: ‘Gdje je Nensi? Gdje je Nensi?’ To su bile iste riječi koje je rulja koristila kada su upali na američki Kapitol 6. januara. Mi ne rešavamo naše razlike u Americi pobunom, ruljom, metkom ili čekićem. Mi ih rešavamo mirno na glasačkom mjestu. Mnogo je toga na kocki na ovim izborima u sredini mandata, ali postoji nešto drugo na kocki – sama demokratija- rekao je Bajden.

Pozvao je birače da „dugo i dobro razmisle o trenutku u kojem se nalazimo“.

Bajden je rekao da „sudbina nacije“ leži na ljudima i dao je optimističan ton na kraju svog dvadesetominutnog govora.

-Moji sugrađani Amerikanci, srešćemo se ovog trenutka. Samo moramo da se setimo ko smo. Mi smo Sjedinjene Američke Države. Ne postoji ništa izvan naših mogućnosti ako to učinimo zajedno- rekao je.

Glasačka prevara izuzetno je rijetka u Americi, ali je značajan broj Amerikanaca zabrinut. Anketa Rojtersa/Ipsosa, koja je zaključena u ponedeljak, pokazala je da 49 odsto Amerikanaca smatra da je izborna prevara široko rasprostranjen problem, sa 34 odsto demokrata i 69 odsto republikanaca tog mišljenja.

Oko 44 odsto je reklo da su zabrinuti da su izbori u SAD namješteni, uključujući 28 odsto demokrata i 62 odsto republikanaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:23