Džo Bajden / - EPA
06/11/2023 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden gubi podršku među američkim muslimanima

Istraživanje sugeriše da bi Bajden mogao da ponovo pridobije neke muslimanske i arapske glasače i mlade demokrate tako što će više učiniti da obuzda Izrael i podrži palestinske civile

Prema rezultatima najnovije ankete, značajno je opala podrška američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu među muslimanskim demokratama u Mičigenu. To je ključna demografska grupa koja je velikom većinom podržala Bajdena 2020. godine.

Anketa, koju je sprovela je kompanija "Lake Research Partners", prestižna demokratska agencija za ispitivanje javnog mnjenja koja je bila angažovana u Bajdenovoj kampanji 2020. godine, kao i u kampanjama mnogih drugih glavnih demokratskih kandidata, poput Hilari Klinton.

Istraživanje dodatno potvrđuje vjerodostojnost upozorenja koja su lideri arapske i muslimanske zajednice u Mičigenu da bi Bajdenovo upravljanje ratom u Gazi moglo da ga košta podrške države u kojoj prema procjenama živi oko 240.000 muslimana, prenosi NBC.

Istraživanje je obuhvatilo 513 registrovanih, demokratskih birača u državi, uključujući velike uzorke arapskih i muslimanskih demokrata i birača mlađih od 30 godina.

Samo mali broj anketiranih muslimanskih demokrata (16 odsto), reklo je da bi glasalo za Bajdena da se izbori održe danas. Oko dvije trećine njih reklo je da će glasati za smjenu Bajdena, a tri četvrtine je reklo da je spremno da podrži kandidata treće strane.

Takođe, gotovo jednoglasno su dali Bajdenu "lošu" ocjenu za njegovu ulogu u izraelsko-palestinskom sukobu, što je najnegativnija dostupna opcija odgovora.

Istraživanje sugeriše da bi Bajden mogao da ponovo pridobije neke muslimanske i arapske glasače i mlade demokrate tako što će više učiniti da obuzda Izrael i podrži palestinske civile.

Većina anketiranih demokrata iz Mičigena izjavila je da podržava primirje, uključujući 92 odsto muslimanskih i arapskih Amerikanaca i 75 odsto onih ispod 30 godina. Obje podgrupe su rekle da će najvjerovatnije glasati za Bajdena ako on podrži prekid vatre.

Analitičari smatraju da je Bajdenov izuzetno loš učinak među arapskim, muslimanskim i mladim glasačima njegove sopstvene stranke "istorijski i zastrašujući".

- Bajden rizikuje da Trampu preda budućnost američke demokratije tako što daje Netanijahuovoj krajnje desničarskoj vladi nepopularan blanko ček za vođenje nepromišljenog rata - navodi NBC.

Anketa je sprovedena od 30. oktobra do 2. novembra.

Demokrate iz američke države Mičigen upozorile su prošle nedjelje Bijelu kuću da bi Bajden u toj državi mogao da izgubi potrebnu podršku unutar arapsko-američke zajednice na predsjedničkim izborima 2024. godine, zbog podrške Vašingtona Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 05:56