/ - FOTO: PRINTSCREEN/TVITER
11/03/2023 u 12:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden i Fon der Lajen: Izbjegavati štetnu konkurenciju u energetskoj tranziciji

Fon der Lajen je rekla da su SAD i EU „dobri prijatelji“ i izrazila zahvalnost na američkoj pomoći u smanjenju evropske zavisnosti od ruskog gasa

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećali su u petak uveče u Vašingtonu da će izbjegavati "štetnu konkurenciju u trci u energetskoj tranziciji", kao i da će početi pregovore o sporazumu o upotrebi metala važnih za proizvodnju baterija za električna vozila i u vezi s tim o finansijskim podsticajima s obje strane.

Bajden i Fon der Lajen su posle sastanka saopštili da su se saglasili da započnu pregovore o upotrebi evropskih minerala ključnih za proizvodnju baterija za električna vozila koje ispunjavaju uslove za američke poreske olakšice.Dvije strane su se saglasile da razgovaraju o ublažavanju razlika između SAD i EU u pogledu subvencija za električna vozila obuhvaćenih zakonom o čistoj energiji koji je usvojen prošle godine.

Radi se o američkom zakonu o smanjenju inflacije (IRA) koji je Bajden potpisao prošle godine i čiji cilj je da fondom od gotovo 400 milijardi dolara ublaži posledice klimatskih promjena, prvenstveno kroz zelenu tranziciju u proizvodnji struje i u automobilskoj industriji.

Zakon predviđa ulaganje milijardi dolara u domaću proizvodnju energije uz smanjenje emisija štetnih gasova, ali EU strahuje da će nanijeti štetu njenoj ekonomiji. Istovremeno, zakon omogućava ogromne državne podsticaje američkim preduzećima, kao i preduzećima koja proizvode u SAD ili koriste američke proizvode.

Fon der Lajen je posle sastanka sa Bajdenom rekla da će dogovor, ako se postigne, dovesti do toga da se sirovi materijal iz EU tretira kao da je iz samih SAD.

U zajedničkom saopštenju objavljenom na kraju susreta njih dvoje su obećali da „odmah počinju da pregovaraju sa ciljem postizanja ciljanog sporazuma o strateškim metalima“ za energetsku tranziciju.

Pregovori treba da ublaže razlike između SAD i EU oko poreskih olakšica za električna vozila uključenih u Bajdenov zakon o čistoj energiji.

-Važno je sa obje strane Atlantika znati koji podsticaji se daju za industriju čiste tehnologije da se osigura da udružujemo snage da podstičemo tu industriju. To je presudno i od ogromnog značaja za postizanje cirkularne ekonomije i ekonomije sa nultom emisijom štetnih gasova- rekla je Fon der Lajen.

Prije početka sastanka Bajden je podsjetio da je obećao sagovornici novu eru u transatlantskim odnosima, koji su bili narušeni u vrijeme njegovog prethodnika Donalda Trampa, i hvalio je njihovo jedinstvo u odnosu na rusku invaziju na Ukrajinu.

Fon der Lajen je rekla da su SAD i EU „dobri prijatelji“ i izrazila zahvalnost na američkoj pomoći u smanjenju evropske zavisnosti od ruskog gasa.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su dvije strane zajedno u podršci Ukrajini „koliko god to bude potrebno“.

Fon der Lajen je rekla da su razgovarali o sankcijama Rusiji, njihovom sprovođenju i načinu da se izbjegne njihovo zaobilaženje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. jun 2023 08:24