/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
31/12/2021 u 09:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден и Путин упозорили: Тензије везане за Украјину могу нарушити односе САД и Русије

Пренесене су неке поруке које су двојица предсједника упутила један другом

Предсједници САД Џо Бајден и Руске Федерације Владимир Путин обавили су синоћ у 23:30 сати по московском времену телефонски разговор, а главна тема били су Украјина и рјешавање проблема на истоку те земље.

Иако је првобитно било саопштено да детаљи састанка неће бити изношени, из Бијеле куће и Кремља ипак су објавили неке детаље. Пренесене су неке поруке које су двојица предсједника упутила један другом, преноси Аваз.

Путин је задовољан разговором, а овај телефонски разговор који је трајао 50 минута добра је позадина за будуће разговоре, рекао је новинарима руски савјетник за вањску политику Јуриј Ушаков.

Речено је такође да је Путин одмах реагирао на Бајденова упозорења да ће западне земље увести велике економске и војне санкције Русији ако дође до даљње ескалације насиља на граници с Украјином.

- Наш предсједник је одговорио да би, ако Запад одлучи у овим или другим околностима увести санкције које се спомињу, то могло довести до потпуног распада веза између наших земаља и нанијети најозбиљнију штету односима Русије и Запада - рекао је Ушаков.

Москва, забринута због, како каже, западног поновног наоружавања Украјине, истакла је да жели правно обавезујуће гаранције од НАТО-а за своје ширење на исток и распоређивање оружја.

И један од високих америчких званичника обратио се јавности и пренио неке Бајденове ставове.

- Предсједник Бајден изнио је два аспекта америчког приступа који ће се користити овисно о руским акцијама у наредном периоду. Један је пут дипломатије који води ка деескалацији ситуације, а други је пут више фокусиран на одвраћање и укључивао би озбиљне посљедице ако Русија одлучи извршити инвазију на Украјину. То укључује економске санкције, повећавање НАТО снага у савезничким земљама и додатну помоћ Украјини како би јој се омогућило да даље брани себе и своју територији - саопштено је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:47