Џо Бајден на самиту Асоцијације држава југоисточне Азије / - ЕПА
14/05/2022 u 07:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Бајден: Кина је наш главни конкурент, упркос кризи у Украјини

Бајденова администрација се нада да ће показати да Вашингтон остаје фокусиран на Индо-Пацифик и дугорочни изазов Кине, који сматра великим конкурент, упркос кризи у Украјини

Амерички предсједник Џо Бајден означио је први самит у Вашингтону са лидерима Асоцијације држава југоисточне Азије (АСЕАН) као почетак „нове ере” у односима између САД и блока Десет нација. Другог дана тог (дводневног) састанка, Бајден је рекао да ће „велики дио историје нашег свијета у наредних 50 година бити написан у земљама АСЕАН-а, а наш однос са вама је будућност у годинама које долазе“.

То је први самит који окупља лидере АСЕАН-а у Вашингтону и њихов први састанак чији је домаћин амерички предсједник од 2016. Бајденова администрација се нада да ће показати да Вашингтон остаје фокусиран на Индо-Пацифик и дугорочни изазов Кине, који сматра великим конкурент, упркос кризи у Украјини.

„Покрећемо нову еру у односима САД-АСЕАН“, рекао је Бајден.

Претходно је потпредсједница САД Камала Харис рекла лидерима АСЕАН-а да ће САД остати у региону генерацијама и нагласила потребу да се одржи слобода на мору, за коју Вашингтон каже да Кина представља изазов.

„САД и АСЕАН дијеле визију за овај регион и заједно ћемо се чувати од пријетњи међународним правилима и нормама“, рекао је Харис.

АСЕАН чине Брунеј, Камбоџа, Индонезија, Лаос, Малезија, Мјанмар, Филипини, Сингапур, Тајланд и Вијетнам, иако је лидер Мјанмара избачен са самита због прошлогодишњег пуча, а амерички савезник Филипини је у транзицији након избора.

Бајден је такође у петак најавио да именује новог амбасадора у АСЕАН-у Јоханеса Абрахама, тренутно шефа особља његовог Савјета за националну безбједност, да попуни упражњено мјесто од почетка Трампове администрације 2017.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

19. maj 2022 08:42