Џо Бајден на самиту Асоцијације држава југоисточне Азије / - ЕПА
14/05/2022 u 07:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: Кина је наш главни конкурент, упркос кризи у Украјини

Бајденова администрација се нада да ће показати да Вашингтон остаје фокусиран на Индо-Пацифик и дугорочни изазов Кине, који сматра великим конкурент, упркос кризи у Украјини

Амерички предсједник Џо Бајден означио је први самит у Вашингтону са лидерима Асоцијације држава југоисточне Азије (АСЕАН) као почетак „нове ере” у односима између САД и блока Десет нација. Другог дана тог (дводневног) састанка, Бајден је рекао да ће „велики дио историје нашег свијета у наредних 50 година бити написан у земљама АСЕАН-а, а наш однос са вама је будућност у годинама које долазе“.

То је први самит који окупља лидере АСЕАН-а у Вашингтону и њихов први састанак чији је домаћин амерички предсједник од 2016. Бајденова администрација се нада да ће показати да Вашингтон остаје фокусиран на Индо-Пацифик и дугорочни изазов Кине, који сматра великим конкурент, упркос кризи у Украјини.

„Покрећемо нову еру у односима САД-АСЕАН“, рекао је Бајден.

Претходно је потпредсједница САД Камала Харис рекла лидерима АСЕАН-а да ће САД остати у региону генерацијама и нагласила потребу да се одржи слобода на мору, за коју Вашингтон каже да Кина представља изазов.

„САД и АСЕАН дијеле визију за овај регион и заједно ћемо се чувати од пријетњи међународним правилима и нормама“, рекао је Харис.

АСЕАН чине Брунеј, Камбоџа, Индонезија, Лаос, Малезија, Мјанмар, Филипини, Сингапур, Тајланд и Вијетнам, иако је лидер Мјанмара избачен са самита због прошлогодишњег пуча, а амерички савезник Филипини је у транзицији након избора.

Бајден је такође у петак најавио да именује новог амбасадора у АСЕАН-у Јоханеса Абрахама, тренутно шефа особља његовог Савјета за националну безбједност, да попуни упражњено мјесто од почетка Трампове администрације 2017.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:42