Džo Bajden / -SHUTTERSTOCK
25/03/2023 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden: Kina nije slala oružje Rusiji, ali ne znači da neće

On je rekao da ne prihvata ni Kinu ni Rusiju olako, dodajući da su informacije o njihovom približavanju "vjerovatno bile preuveličane"

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je juče da Kina za sada nije slala oružje Rusiji, reagujući na strahovanja zapadnih zemalja s tim u vezi.

- Sada je već tri mjeseca kako slušam da će Kina isporučiti znatnu količinu oružja Rusiji... To ne znači da oni to neće uraditi, ali još nijesu to uradili- rekao je Bajden u Otavi.

On je rekao da ne prihvata ni Kinu ni Rusiju olako, dodajući da su informacije o njihovom približavanju "vjerovatno bile preuveličane".

S druge strane, Bajden je naglasio kako su veze između Zapadnjaka ojačale.

- Ako se nešto dogodilo, to je da se Zapad znatno zbio- rekao je on govoreći o "ujedinjenoj koaliciji".

Tokom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi ove nedjelje, Rusi i Kinezi su najavili svoj "specijalni odnos" na ulasku u "novu eru".

Kineski predsjednik je obećao Rusiji moralnu i komercijalnu pomoć, ali nije obećao oružje ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, što bi moglo da dovede do sankcija njegovoj zemlji.

Takođe nije bilo dugoročnog angažmana o kupovini ruskog gasa čiji se izvoz u Evropu prekinuo i ostavio veliku rupu u ruskim finansijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

08. jun 2023 04:23